Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Bevolkingsonderzoek Borstkanker

In Nederland doet een groot aantal vrouwen tussen 50 en 75 jaar iedere 2 jaar mee aan het bevolkingsonderzoek op borstkanker. Tijdens dit onderzoek wordt een röntgenfoto van uw borsten (mammografie) gemaakt.

Wanneer wordt u doorverwezen?

De röntgenfoto kan aanleiding zijn u door te verwijzen naar het ziekenhuis. Vaak gaat het bij een verwijzing door het bevolkingsonderzoek om kalkspatjes in de borst. Deze kalkspatjes kunnen volledig onschuldig zijn. Maar ze kunnen ook een voorstadium zijn van borstkanker. Daarom is het belangrijk dat u verder onderzocht wordt in het ziekenhuis.

Goed of kwaadaardig?

Bij tweederde van de vrouwen uit het bevolkingsonderzoek blijkt het uiteindelijk om een goedaardige afwijking te gaan. Soms adviseren we om na een paar maanden een controlefoto te laten maken. Heeft u wel een kwaadaardig gezwel, dan wordt dit vaak in een vroeg stadium ontdekt.

Wat kunt u zelf doen?

Bij het bevolkingsonderzoek worden tumoren niet altijd ontdekt. Soms zijn ze nog te klein om op een foto te zien. Of zitten de tumoren in het normale klierweefsel. Daarom is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts als u een afwijking voelt in uw borst. Ook als bij uw laatste bevolkingsonderzoek alles normaal leek.​

Meer informatie

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt u meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.