Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Bestraling (radiotherapie)

Radiotherapie is een behandeling met bestraling. Bestraling beschadigt de kankercellen zo, dat ze hierna niet meer kunnen delen. Andere cellen herstellen wel van de bestraling. Bestraling kan uw enige behandeling zijn.

behandelmethodes-bestraling

U kunt ook bestraald worden in combinatie met bijvoorbeeld een operatie of chemotherapie. De chemotherapie zorgt dan dat de bestraling beter zijn werk doet. Soms krijgt u chemotherapie in dezelfde periode als de bestraling.

In de nevenvestiging Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek op locatie Hoofddorp kunt u alleen uitwendig bestraald worden. 

Waarom wordt u bestraald?

Het doel van de bestraling kan heel verschillend zijn. Bestralingen kunnen als doel hebben u te genezen, soms in combinatie met een andere genezende behandeling. U kunt bestraald worden:

  • voor uw operatie

de kans op een succesvolle operatie is hierdoor groter.

  • na uw operatie

het kan zijn dat de tumor niet helemaal is weggehaald of dat uw arts vermoedt dat er tumorcellen zijn achtergebleven.

  • om de tumor te laten slinken of de groei af te remmen

als de kanker niet meer te genezen is en u bijvoorbeeld pijnklachten of bloedingen heeft die veroorzaakt worden door een tumor die groeit, kunt u bestraald worden om uw klachten te verminderen. 

Waar wordt u bestraald?

U wordt bestraald in de nevenvestiging Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek, gevestigd in hetzelfde gebouw als het Oncologiecentrum van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Eerst heeft u een afspraak bij de radiotherapeut in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, voor het bepalen van het bestralingsplan.

Voor de bestralingsbehandelingen zelf kunt u naar Hoofddorp. U wordt behandeld door de radiotherapeuten en radiotherapeutisch laboranten van het Antoni van Leeuwenhoek. Zij werken met zeer geavanceerde bestralingstoestellen, die heel gericht kunnen bestralen. 

Hoe bereid ik me voor op bestraling?

U gaat naar het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam voor een voorlichtingsgesprek. Daar bespreekt u met een specialistisch verpleegkundige of radiotherapeutisch laborant de praktische zaken rondom uw behandeling.

Ook krijg u een CT-scan. Een CT-scan is een driedimensionale röntgenfoto. Met deze scan bepaalt de radiotherapeut welke weefsels bestraald moeten worden en hoe de bestraling de omliggende weefsels zo min mogelijk beschadigt. Dit heet het “bestralingsplan”. Bij het maken van de CT-scan zet de radiotherapeutisch laborant inktlijnen en/of tatoeagepuntjes op uw lichaam. Zo ligt u tijdens de bestralingen in precies dezelfde houding als bij het maken van de CT-scan. 

Hoe werkt bestraling / radiotherapie?

U ligt op een bestralingstafel. De kop van het bestralingstoestel kan zich in een hele cirkel om u heen draaien. Zo kunt van alle kanten bestraald worden. De bestraling gebeurt van buiten af, door de huid heen. Een bestralingsafspraak duurt meestal 15 minuten. De meeste tijd kost het om u in exact de juiste positie te leggen. De bestraling zelf duurt maar 1 tot een paar minuten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De radiotherapeut bepaalt het aantal bestralingen. Afhankelijk van uw bestralingsschema wordt u 1 tot 7 weken bestraald. U wordt op werkdagen bestraald, meestal 5 keer per week. 

Wat zijn de bijwerkingen van bestraling?

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling die u krijgt en van het gebied dat bestraald wordt. Hoeveel last u van de bijwerkingen hangt af van een groot aantal factoren. Dit verschilt per persoon. Uw radiotherapeut informeert u hierover.

Bij uw eerste bezoek aan de radiotherapeut van het Antoni van Leeuwenhoek krijgt u de folder “Behandelwijzer” mee. Daarin vindt u meer informatie.