Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die cellen doden of celdeling remmen (cytostatica). Vaak krijgt u een combinatie van verschillende soorten medicijnen. Deze krijgt u toegediend via een infuus, tablet of injectie.

Wanneer krijgt u chemotherapie?

U krijgt chemotherapie om kankercellen te doden. Chemotherapie kan uw hoofdbehandeling zijn. Soms krijgt u een chemokuur na een behandeling, bijvoorbeeld een operatie. De medicijnen moeten dan de kankercellen die mogelijk in uw lichaam achtergebleven zijn vernietigen. Chemotherapie kan ingezet worden om de kanker te genezen. Wanneer dit niet meer mogelijk is kan een kuur de ziekte remmen of uw klachten verminderen.

Hoe werkt chemotherapie?

Het middel verspreidt zich via het bloed door uw lichaam en kan op die manier kankercellen doden. De medicijnen vallen alle cellen aan, ook de gezonde cellen. Zij raken hierdoor beschadigd, maar kunnen later weer herstellen. Kankercellen sterven af.
Er zijn verschillende soorten chemotherapie. Welke chemotherapie het beste is, verschilt per persoon. De keuze voor een therapie hangt af van het soort kanker dat u heeft.

Waar en hoe wordt u behandeld?

U krijgt de kuur meestal op een vaste dag in de week. De toediening duurt meestal een paar uur op de dagbehandeling in het Oncologiecentrum. Daar is een lichte ruimte sfeervol ingericht. U kijkt uit over de polders en het dakterras. Wordt u langer opgenomen voor uw chemokuur? Dan krijgt u de kuur op de verpleegafdeling Oncologie, op de 3e etage van het Spaarne Gasthuis.

Hoe lang duurt chemotherapie?

Chemotherapie bestaat meestal uit meerdere kuren. Na een kuur volgt een rustperiode van een aantal weken. In deze periode krijgen de gezonde cellen de kans zich te herstellen. Hoe lang een kuur duurt en hoe zwaar hij is, verschilt per patiënt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Chemotherapie heeft vaak vervelende bijwerkingen, al heeft niet iedereen hier last van. Sommige mensen zijn er heel beroerd van, anderen doorstaan de kuur vrij goed. De mogelijke bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort kuur, de combinatie van medicijnen, de dosering, de manier van toedienen en de duur van uw behandeling.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • vermoeidheid
  • infecties
  • bloedarmoede
  • misselijkheid en overgeven
  • ontstekingen van het mondslijmvlies

Uw arts of specialistisch verpleegkundige bespreekt met u welke bijwerkingen u kunt verwachten en hoe u hiermee om kunt gaan.