Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Hormoontherapie in het Spaarne Gasthuis

Hormoontherapie is de behandeling van kanker die gevoelig is voor bepaalde (geslachts)hormonen. De behandeling moet de productie van hormonen verminderen of blokkeren. U krijgt deze behandeling vaak in combinatie met andere behandelingen.

behandelmethodes-hormoontherapie-hb-web

Wanneer krijgt u hormoontherapie?

Hormoontherapie is een aanvulling op uw behandeling met als doel u te genezen. De therapie kan ook voorkomen dat u opnieuw kanker krijgt. Heeft u uitzaaiingen, dan kan hormoontherapie uw klachten verminderen of de ziekte tijdelijk remmen. In enkele gevallen krijgt u hormoontherapie voor uw operatie of bestraling. Zo moet de tumor beter behandelbaar worden.

U kunt deze behandelmethode alleen krijgen als u een vorm van kanker heeft waar hormonen een rol spelen. Bij mannen is dit prostaatkanker, bij vrouwen voornamelijk baarmoederkanker en borstkanker. Ook bij lymfklierkanker, multipel myeloom en schildklierkanker kan deze behandelmethode een optie zijn. U kunt alleen hormoontherapie krijgen als uw tumor hormoongevoelig is. Dit houdt in dat hormonen de groei van de kankercellen bevorderen.

Hoe werkt het?

Hormoontherapie remmen de aanmaak of werking van hormonen. Hierdoor hebben deze hormonen geen invloed meer op de groei van kankercellen. Daardoor sterven de cellen af.

Waar en hoe krijgt u hormoontherapie?

U krijgt de medicijnen via injectie, een tablet of een neusspray. Soms wordt het orgaan dat de hormonen aanmaakt operatief verwijderd. Bij vrouwen zijn dit de eierstokken en bij mannen de zaadballen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Behandeling met hormonen kan maanden tot jaren duren. Als de tumor niet meer op de medicijnen reageert, kunt u soms met een andere hormoontherapie starten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als alle intensieve behandelmethoden kent hormoontherapie bijwerkingen. De mate en ernst van de bijwerkingen is per persoon verschillend en afhankelijk van een groot aantal factoren.

Mogelijke klachten:

  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • gewichtstoename
  • gewricht en spierpijn
  • bij vrouwen: vervroegde overgang

Of u last krijgt van bijwerkingen hangt af van de soort kanker dat u heeft en de behandeling die u krijgt. Praat hierover met uw arts of verpleegkundig specialist. Hij informeert u en geeft adviezen om de bijwerkingen te beperken.