Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Immunotherapie in het Oncologie centrum

Immunotherapie gaat ervan uit dat medicijnen het afweersysteem gericht sterker kunnen maken. Dit gebeurt met behulp van eiwitten die uw lichaam zelf ook aanmaakt (cytokinen). De eiwitten zorgen ervoor dat uw afweer groeit en daarna de kanker herkent, aanvalt en vernietigt.

behandelmethodes-immuno-hb-web

Wanneer krijgt u immunotherapie?

De immunotherapie is vaak een aanvulling op uw behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie. Heeft u uitzaaiingen, dan kan de therapie uw klachten verminderen of de ziekte tijdelijk remmen. Niet elke vorm van kanker is geschikt voor deze therapie.

Hoe werkt immunotherapie?

Door immunotherapie kan het eigen immuunsysteem de kankercellen beter doden. Een ander woord voor immuunsysteem is afweersysteem.  Er zijn verschillende soorten immunotherapie. Elke vorm werkt op zijn eigen manier.

Vormen van immunotherapie zijn:

  • Checkpointremmers
  • Cytokines

Ook zijn er vormen van immunotherapie die bijna alleen in onderzoeksverband worden gegeven zoals:

  • Vaccins
  • TIL-therapie
  • T-celreceptor gentherapie en CAR-T-celtherapie

Waar en hoe krijgt u immunotherapie?

Voor een dagopname komt u op de dagbehandeling in het Oncologie centrum. Daar is een lichte ruimte sfeervol ingericht. U kijkt uit over de polders en het dakterras. Wordt u meerdere dagen opgenomen voor uw behandeling? Dan komt u op de verpleegafdeling Oncologie, op de derde etage van het Spaarne Gasthuis.

Behandeling met monoklonale antilichamen, hoe gaat dat?

Om te bepalen of uw tumor geschikt is voor deze behandeling haalt de arts eerst een stukje weefsel bij u weg. De patholoog beoordeelt dit onder de microscoop. Hoe lang de behandeling duurt en hoe de medicijnen toegediend worden hangt af van het antilichaam dat u krijgt toegediend.

U krijgt eens per 1, 2 of 3, 4 of 6 weken medicijnen via een infuus of injectie. De eerste dosering duurt wat langer. De arts of verpleegkundige houdt tijdens de toediening goed in de gaten of u geen allergische reactie heeft. Gaat alles goed, dan zijn vervolgbehandelingen korter. 

Hoe lang duurt deze therapie?

Hoe lang iemand behandeld wordt met immunotherapie, ligt aan het type kanker en of de kanker uitgezaaid is of niet. De behandelperiode varieert van een aantal weken tot een aantal jaren.  Als de immunotherapie aanslaat, kunt u na ongeveer 2 maanden verbetering verwachten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als bij andere intensieve behandelmethoden kunt u ook bij deze therapie last krijgen van bijwerkingen. Hoeveel last u daarvan zult hebben en hoe ernstig de bijwerkingen zijn is per persoon verschillend. Het hangt ook af van een groot aantal factoren.

Mogelijke klachten zijn:

  • een grieperig gevoel
  • koorts
  • misselijkheid
  • auto-immuunreacties
  • vermoeidheid

Bijwerkingen hangen af van de soort kanker die u heeft en of u ook andere geneesmiddelen krijgt. Praat hierover met uw arts of verpleegkundig specialist. Zij informeren u en geven adviezen om de bijwerkingen te beperken.