Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

PET-scan

De PET-CT scan wordt veel gebruikt om mogelijke uitzaaiingen van kanker op te sporen. Kankercellen hebben vaak een hogere stofwisseling dan normale cellen. Een PET-CT scan maakt dit – met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof die u ingespoten krijgt – zichtbaar.

Vaak krijgt u naast de PET-CT scan nog een extra CT-onderzoek. Zo krijgt de nucleair geneeskundige een nog duidelijker beeld van de plaats en aard van de mogelijke uitzaaiingen.

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u de folder van het onderzoek zorgvuldig doorneemt. U vindt daar de dieet en kleding voorschriften die nodig zijn als voorbereiding op het onderzoek. Heeft u diabetes? Lees dan voor uw onderzoek de folder PET-CT scan voor mensen met diabetes.

Hoe werkt een PET-CT scan?

U krijgt een infuus in de arm waaruit een druppel bloed wordt afgenomen om het bloedsuikergehalte te bepalen. Via dit infuus krijgt u ook een radioactieve stof ingespoten. Daarna wacht u ongeveer een uur. Probeer in dat uur stil te liggen. Daarna gaat u op een onderzoeksbed liggen. De laborant schuift de tafel waarop u ligt in de scanner – een toestel in de vorm van een ronde boog. Deze maakt meerdere keren een scan van uw lichaam.

Hoe lang duurt een PET-CT scan?

Het totale onderzoek duurt ongeveer 90 minuten. De PET-CT-scan zelf duurt ongeveer 30 minuten. Een extra CT-scan duurt meestal 10 tot 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Het is belangrijk dat u na uw onderzoek veel drinkt. De contrastvloeistof verlaat dan sneller uw lichaam. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens uw volgende afspraak met uw arts.