Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Skeletscan

Een skeletscan maakt computeropnames van uw skelet. Een radioactieve vloeistof maakt eventuele afwijkingen in uw botweefsel zichtbaar.

Hoe bereidt u zich voor?

Het is belangrijk dat u de folder van het onderzoek zorgvuldig doorneemt. U vindt daar de dieet- en kledingvoorschriften die nodig zijn als voorbereiding op het onderzoek.

Hoe werkt een skeletscan?

U krijgt voor het onderzoek radioactieve vloeistof ingespoten in een bloedvat van uw arm. Uw skelet neemt deze stof in 3 tot 4 uur op. In die tijd drinkt u een liter water. Zo verdwijnt alle radioactieve vloeistof die niet opgenomen is door de botten. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen en maakt de scanner een scan van uw hele lichaam.

Soms krijgt u een extra scan direct nadat de vloeistof bij u is ingespoten of wordt er na de scan een extra foto gemaakt. Tijdens het onderzoek bespreekt de laborant met u of dit nodig is.

Hoe lang duurt een skeletscan?

Een skeletscan duurt 30 tot 60 minuten. De skeletscan wordt 2 tot 4 uur na de injectie gemaakt. U hoeft in die tijd niet in het ziekenhuis te blijven.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De nucleair geneeskundige beoordeelt de uitwerkingen van de computeropnamen. Hij geeft de uitslag door aan uw arts. Uw arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.