Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Beweging

Voldoende beweging is altijd goed. Als u fit bent, kunt u de behandelingen vaak beter aan. Ook heeft u vaak meer energie, slaapt u beter en bent u minder gestresst. Als u fit bent, knapt u vaak sneller op en kunt u uw dagelijkse activiteiten sneller oppakken.

leven-met-kanker-hb-bewegen-web

Wanneer beweegt u voldoende?

Om voldoende te bewegen hoeft u echt niet lid te worden van een sportclub. Dagelijks een half uur wandelen, joggen of tuinieren is genoeg. Meer mag ook. Hoe meer u beweegt, hoe beter u zich vaak voelt. 

Luister naar uw lichaam

Bij mannen met prostaatkanker, die na een behandeling bijna geen testosteron meer aanmaken, neemt de spiermassa af. Soms lukt het niet meer om te sporten op uw oude niveau. Ga niet harder trainen om uw oude niveau weer te halen, maar pas uw verwachtingen aan. Dat is beter voor uw lichaam. De Stichting Kanker en Sport geeft voor, tijdens of na uw behandeling advies op maat. 

Hormoontherapie en bewegen

Mensen die hormoontherapie krijgen, komen soms aan en verliezen – door tijdelijk minder te bewegen of door afname van testosteron – soms spiermassa. Meer beweging houdt uw gewicht op peil en uw spieren gezond.

Sommige vormen van hormoontherapie vergroten de kans op botontkalking. Dit kunt u voorkomen, uitstellen of beperken door veel te bewegen. Vooral activiteiten waarbij u uw lichaam met uw eigen gewicht belast, zijn goed. Denk aan stevig wandelen, joggen, tennissen, golfen en voetballen.

Bij activiteiten zoals fietsen en zwemmen belast u uw lichaam minder. Voor het verbeteren van uw conditie zijn ze natuurlijk prima. Maar ze zijn minder effectief tegen botontkalking. 

Bewegen en incontinentie

Als u incontinent bent, vindt u het misschien vervelend om uw oude sport weer op te pakken. Omdat u urine kunt verliezen als u springt of bukt bijvoorbeeld. Misschien is een incontinentieverband een oplossing. Dat kan in het begin raar voelen, maar bij veel mensen went het snel. 

Bewegen met lotgenoten

Sommige mensen met kanker vinden het fijn om te sporten met lotgenoten. Er zijn wandelgroepen van (ex)kankerpatiënten en sommige sportscholen organiseren aparte lessen voor kankerpatiënten. Vraag hiernaar bij uw specialistisch verpleegkundige of de inloophuizen.

Op verwijzing van uw arts kunt u ook deelnemen aan het oncologische revalidatieprogramma van het Spaarne Gasthuis (in groepsverband).