Het revalidatietraject
Het revalidatietraject duurt maximaal drie maanden. In deze periode sport u 2 keer per week onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. Ook de maatschappelijk werker, de psycholoog, ergotherapeut en diëtist kunnen u begeleiden.
U kunt individueel of in een groep revalideren:
- Volgt u de revalidatie individueel, dan maakt de revalidatiearts een programma voor u wat speciaal op uw situatie is afgestemd. In dit programma zit o.a. fysiotherapie, diëtetiek, ergotherapie en/of ondersteuning van maatschappelijk werk/psycholoog.
- Revalideert u in een groep? Dan is de groep niet groter dan maximaal 8 deelnemers. Samen leert u omgaan met de gevolgen van uw ziekte, werkt aan een betere conditie en deelt uw ervaringen.
Als u niet meer beter wordt
Ook wanneer u niet meer kunt genezen van kanker, draagt revalidatie eraan bij dat u zich zo goed mogelijk voelt. De revalidatie is erop gericht op om klachten te voorkomen of te verminderen. Zo kunt u zoveel mogelijk blijven doen wat u gewend bent. U volgt de revalidatie individueel.
Onderdelen van revalidatie bij kanker
Gezond lijf
U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo verbetert u uw conditie en spierkracht. Een trainingsprogramma bestaat vaak uit kracht- en conditietraining. Soms aangevuld met spel en ontspanning. U kunt ook oefenen in het zwembad van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.-
Gezond hoofd
Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker kan een goed idee zijn. Als u psychisch meer veerkracht opbouwt, kunt u het dagelijkse leven beter aan. Ook als u heel erg vermoeid blijft, kunt u baat hebben bij begeleiding door een psycholoog, ergotherapeut of maatschappelijk werker. Wanneer het moeilijk is balans aan te brengen tussen wat u wilt en wat u kunt is begeleiding van een ergotherapeut mogelijk.
Gezond eten
Een diëtist kan u adviseren :
- over ongewenst gewichtsverlies en ongewenst gewichtstoename
- over verminderde spierkracht en grotere buikomvang
- als eten moeilijk gaat
- over speciale voeding bij kanker
Wat kunt u zelf doen?
Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. U kunt hier zelf ook mee beginnen. Neem bijvoorbeeld eens vaker de trap in plaats van de lift. Sporten kan ook. Kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Of u nu wandelt, fietst, danst of zwemt: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.
Werken en kanker
Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Heeft u vragen over uw re-integratietraject? Dan begeleidt de maatschappelijk werker of ergotherapeut u daarbij.