Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Revalideren bij kanker

Soms is het moeilijk om na uw behandeling uw leven weer op te pakken. U bent bijvoorbeeld snel vermoeid, uw conditie is achteruit gegaan. Of u heeft last van angst en somberheid. Werken aan uw conditie voor, tijdens en na de behandeling kan helpen bij uw herstel. Revalideren bij kanker noemen we ook wel ‘oncologische revalidatie’. Daarbij is aandacht voor verschillende onderdelen van uw herstel.

Wie helpt de revalidatie te vinden die bij u past?

U kunt zelf de lastmeter invullen. Zo meet u hoe het werkelijk met u gaat. De lastmeter kunt u bespreken met uw behandelend arts of verpleegkundig consulent oncologie.

Wel of niet revalideren?

  1. Heeft u een probleem op 1 gebied, bijvoorbeeld alleen lichamelijk? Vraag dan aan uw behandelend arts een verwijzing voor een gespecialiseerd fysiotherapeut. U vindt deze fysiotherapeuten op verschillende websites, bijvoorbeeld www.oncologiekennemerland.nl of www.onconet.nu. Hoeveel u vergoed krijgt is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Neem daarom eerst contact op met uw zorgverzekeraar.
  2. Heeft u problemen op meerdere gebieden, dan kunt u misschien revalideren in het Spaarne Gasthuis. De multidisciplinaire revalidatie wordt geheel vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag uw behandelend arts om een verwijsbrief.

Afspraak maken

De oncologische revalidatie in het Spaarne Gasthuis is altijd multidisciplinair. Uw behandelaar kunt u verwijzen voor een intake om na te gaan of oncologische revalidatie voor u geschikt is. Deze intake kunt u inplannen via de poli oncologie (023) 2240065. De intake vindt in de meeste gevallen bij uw eigen casemanager plaats. Aan de hand van deze intake wordt besloten of u verwezen wordt naar de revalidatiearts of bijvoorbeeld een fysiotherapeut bij u in de buurt. Als u voor de revalidatie in aanmerking komt, wordt de revalidatiearts uw hoofdbehandelaar tijdens het revalidatietraject.

Het revalidatietraject

Het revalidatietraject duurt maximaal drie maanden. In deze periode sport u 2 keer per week onder begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut. Ook de maatschappelijk werker, de psycholoog, ergotherapeut en diëtist kunnen u begeleiden.

U kunt individueel of in een groep revalideren:

  • Volgt u de revalidatie individueel, dan maakt de revalidatiearts een programma voor u wat speciaal op uw situatie is afgestemd. In dit programma zit o.a. fysiotherapie, diëtetiek, ergotherapie en/of ondersteuning van maatschappelijk werk/psycholoog.
  • Revalideert u in een groep? Dan is de groep niet groter dan maximaal 8 deelnemers. Samen leert u omgaan met de gevolgen van uw ziekte, werkt aan een betere conditie en deelt uw ervaringen.

Als u niet meer beter wordt

Ook wanneer u niet meer kunt genezen van kanker, draagt revalidatie eraan bij dat u zich zo goed mogelijk voelt. De revalidatie is erop gericht op om klachten te voorkomen of te verminderen. Zo kunt u zoveel mogelijk blijven doen wat u gewend bent. U volgt de revalidatie individueel.

Onderdelen van revalidatie bij kanker

Gezond lijf
U traint onder begeleiding van een fysiotherapeut. Zo verbetert u uw conditie en spierkracht. Een trainingsprogramma bestaat vaak uit kracht- en conditietraining. Soms aangevuld met spel en ontspanning. U kunt ook oefenen in het zwembad van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.-

Gezond hoofd
Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker kan een goed idee zijn. Als u psychisch meer veerkracht  opbouwt, kunt u het dagelijkse leven beter aan. Ook als u heel erg vermoeid  blijft, kunt u baat hebben bij begeleiding door een psycholoog, ergotherapeut of maatschappelijk werker. Wanneer het moeilijk is balans aan te brengen tussen wat u wilt en wat u kunt is begeleiding van een ergotherapeut mogelijk.

Gezond eten
Een diëtist kan u adviseren :

  • over ongewenst gewichtsverlies en ongewenst gewichtstoename
  • over verminderde spierkracht en grotere buikomvang
  • als eten moeilijk gaat
  • over speciale voeding bij kanker

Wat kunt u zelf doen?

Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. U kunt hier zelf ook mee beginnen. Neem bijvoorbeeld eens vaker de trap in plaats van de lift. Sporten kan ook. Kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Of u nu wandelt, fietst, danst of zwemt: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.

Werken en kanker

Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Heeft u vragen over uw re-integratietraject? Dan begeleidt de maatschappelijk werker of ergotherapeut u daarbij.