Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Intimiteit

Kanker en seks gaan vaak moeizaam samen. Zeker in het begin van de behandeling. Veel mensen zijn zo bezig met overleven dat ze niet aan seks denken. U kunt door de behandelingen gespannen, moe en ziek zijn en daardoor geen zin in seks hebben.

leven-met-kanker-hb-intimiteit-web

Sommige mensen hebben lang na de behandelingen geen zin. Bij anderen komt dat langzaam weer terug.

Minder zin na de operatie

Minder of geen zin in seks kan verschillende oorzaken hebben. Veel vrouwen met borstkanker bijvoorbeeld voelen zich na een borstamputatie niet meer aantrekkelijk. Ze schamen zich voor hun lijf. Ook een borstbesparende operatie laat flinke littekens na. Dit kan een grote invloed hebben op uw zelfbeeld en uw intieme relatie.

Uw huid kan door littekenvorming en bestraling behoorlijk pijnlijk zijn. Hierdoor kan het pijn doen als iemand u aanraakt. Ook voor uw partner is het niet makkelijk om met deze nieuwe situatie om te gaan. Hij of zij is misschien bang om u pijn te doen. 

Minder zin door medicijnen

Door de chemo- of hormoontherapie kunnen vrouwen versneld in de overgang komen. Met als gevolg, naast de bekende opvliegers; minder zin om te vrijen. U raakt minder snel of niet meer opgewonden, omdat u vrijwel geen vrouwelijke geslachtshormonen meer heeft. Ook kunt u een droge vagina krijgen en dat vrijt niet prettig.

Vrouwen die al door de overgang heen zijn, kunnen ook minder zin in seks krijgen. Na de overgang maakt uw lichaam nog wel geslachtshormonen aan, maar hormoontherapie doet de effecten van deze hormonen in het lichaam teniet. 

Impotentie na een behandeling

Na een operatie of bestraling van prostaatkanker kunt u – vaak tijdelijk – impotent zijn. U krijgt dan bijna of geen erectie meer. Ook heeft u vaak minder zin in seks. Voor veel mannen is dit een aanslag op hun identiteit en mannelijkheid. Ze zijn bang dat ze tijdens de seks niet meer, of alleen met hulpmiddelen, kunnen ‘presteren’. De relatie met de partner kan hierdoor moeilijker worden.

Probeer te praten over intimiteit. Misschien kunt u samen op zoek naar andere manieren om intiem te zijn. U kunt ook hulpmiddelen als Viagra proberen, al werkt dit niet voor iedereen. Sommige mannen hebben baat bij een vacuümpomp. Die helpt om de penis stijf te krijgen. Misschien wilt u erover praten met mannen die hetzelfde meemaken. Contact met lotgenoten kunt u leggen via prostaatkankerstichting.nl

Wat doet u aan intimiteit?

In deze moeilijke tijd kunt u juist wel veel behoefte hebben aan intimiteit met uw partner. Probeer dat duidelijk aan te geven. Deel uw gevoelens over uw lichaam en het wel of niet zin hebben in seks. Ook uw partner kan negatieve gevoelens hebben en daardoor minder zin in seks. Misschien omdat uw partner bang is u te verliezen of u tijdens het vrijen pijn te doen.

Wilt u professionele steun? Praat met uw arts of huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een seksuoloog.