Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Voeding

Door uw ziekte of door de behandeling die u krijgt, kunt u problemen krijgen met eten. Als u misselijk bent door chemotherapie heeft u waarschijnlijk helemaal geen zin in eten. Misschien proeft u minder of smaken dingen anders. Of u eet door slikproblemen minder dan u nodig heeft.

leven-met-kanker-voeding-web

Niet iedereen krijgt (dezelfde) klachten. Dat hangt onder andere af van uw ziekte, de behandeling, uw conditie en uw voedingsgewoonten.

Bent u in korte tijd veel afgevallen? Lukt het u niet om genoeg te drinken of krijgt u niet genoeg voedingsstoffen binnen? Praat erover met uw arts of oncologieverpleegkundige. Zij kunnen een afspraak voor u maken met de diëtist. 

De diëtist

Een diëtist houdt rekening met uw ziekte, uw behandeling en uw wensen en mogelijkheden. De diëtist kijkt samen met u of uw voeding goed is samengesteld, of uw voeding moet worden aangepast aan uw behandeling en of het gebruik van bijvoorbeeld supplementen zinvol is. Diëtisten van het Spaarne Gasthuis werken samen met diëtisten in de regio. Lees meer over het Transmuraal Oncologisch Voedingsnetwerk (TOV) en de aangesloten diëtisten.

Probeer altijd goed te blijven eten. Geniet van de dingen die u lekker vindt, want ook dat is belangrijk.

De invloed van behandelingen

Zowel voor als na een operatie is goede voeding belangrijk. Na de operatie zijn extra voedingsstoffen nodig voor genezing van de wond. Bent u geopereerd aan uw mond, keel, slokdarm, maag of darmen? Dan kan het nodig zijn uw voeding aan te passen omdat u niet in staat bent om de voeding op de ‘normale’ manier te verwerken.

Bestraling (radiotherapie) beschadigt naast kankercellen ook gezonde cellen. Afhankelijk van het bestraalde gebied kunt u last krijgen van bijvoorbeeld keelpijn, een droge mond, aften en slikklachten.

De mondhygiënist adviseert u over wat er aan uw klachten kan worden gedaan.

Afhankelijk van het soort medicijnen bij chemotherapie heeft u last van bijvoorbeeld smaakveranderingen, afkeer van bepaald voedsel, gevoelige mondslijmvliezen en misselijkheid en/of braken. Door uw voeding tijdens en na de chemotherapie aan te passen, krijgt u toch voldoende binnen om te herstellen.

Lees meer over voeding bij kanker op de website van KWF kankerbestrijding