Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA-zorg)

Speciaal voor jongvolwassenen met kanker biedt het Spaarne Gasthuis AYA-zorg. Dat is de afkorting voor Adolescents and Young Adults-zorg. Deze zorg is er voor patiënten in de leeftijd van 18 tot 39 jaar. In Nederland krijgen ongeveer 3900 jongvolwassenen per jaar de diagnose kanker.

De diagnose kanker zet je leven op z’n kop. Het is logisch dat je veel vragen hebt. Je kan hierbij denken aan vragen over je opleiding, werk, relaties, verzekeringen, seksualiteit en vruchtbaarheid.

AYA-team in het Spaarne Gasthuis

AYA zorg in het Spaarne Gasthuis wordt verleend door verschillende professionals, zoals een verpleegkundig specialist of arts. Tijdens de behandeling, maar (juist) ook daarna wordt specifieke zorg en ondersteuning geboden in de vorm van gesprekken, het ‘AYA-consult’. Deze gesprekken zijn een aanvulling op de medische zorg die je krijgt. Tijdens dit consult sta jij als mens centraal. Samen met jou focussen we op jouw wensen, behoeften en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker.

AYA-consult

AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt ‘m meenemen naar het ziekenhuis. Voorbeelden van vragen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe werkt het met een ziektewetuitkering?
  • Is het nodig om je ei- of zaadcellen in te vriezen?
  • Blijf je op je studentenkamer wonen of ga je terug naar je ouders?
  • Hoe vertel je het aan je kinderen, vrienden en relaties?
  • Hoe sluit je een hypotheek af na kanker?

Inloop voor Aya’s
Deze vragen kun je ook bespreken met het team en met lotgenoten tijdens een inloop op dinsdag 25 oktober 2022. Lees hier meer…..

Het AYA-team biedt ondersteuning zodat jij je leven weer zo goed mogelijk vorm kan geven.

Indien nodig kan het AYA-team de hulp van andere zorgverleners inschakelen, zoals bijvoorbeeld een diëtiste, psycholoog en maatschappelijk werker. Daarnaast zijn wij als AYA-zorgteam aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Wij werken voor de AYA zorg samen met het Amsterdam UMC.

Meer weten? Bekijk ook ons filmpje:

Ons AYA-team

Contact met het AYA-zorgteam

Heb je vragen over AYA-zorg in het Spaarne Gasthuis of wil je een afspraak maken?

  • Stuur een mail naar ayazorg@spaarnegasthuis.nl
  • Of bel de polikliniek oncologie via (023) 224 0065

Handige websites

Je kunt op de speciale AYA-website ook veel andere informatie over jong & kanker vinden. Bijvoorbeeld informatie over hypotheken en verzekeringen. Kijk hiervoor op www.aya4net.nl

Andere handige websites

Stichting Jongeren en Kanker
Werk en Kanker
Pruik van eigen haar
Websites van patiëntverenigingen, zoals Stichting Zaadbalkanker, voor specifieke informatie over jouw ziektebeeld
Websites van inloophuizen in de buurt. Zij organiseren veel verschillende bijeenkomsten, bijvoorbeeld verwendagen, sportieve activiteiten of activiteiten speciaal voor kinderen.

Kinderen en kanker

Voor kinderen van ouders die chemotherapie of radiotherapie ondergaan, hebben we in het Spaarne Gasthuis de boekjes ‘Chemo Kasper’ en ‘Radio Robbie’ gratis ter beschikking. Vraag ernaar bij de AYA-specialist als je deze nog niet gekregen hebt. Daarnaast zijn er meerdere websites met informatie, speciaal voor kinderen. Een voorbeeld hiervan is kankerspoken.nl.

Lotgenotencontact

Stichting Jongeren en Kanker

Bij deze stichting kun je terecht voor contact met lotgenoten. Zij organiseren leuke, uitdagende en gezellige activiteiten waarbij je ervaring kunt uitwisselen met andere jongvolwassenen (18 – 39 jaar) die kanker hebben of hebben gehad. Ook tijdens de Corona pandemie gaat dit gewoon door, in de vorm van interactieve online meet-ups. Meer informatie en data van activiteiten vind je op www.jongerenenkanker.nl

Adamas – centrum voor leven met en na kanker 

Voor de AYA’s die in het Spaarne Gasthuis behandeld worden, wordt 2x per jaar een AYA lotgenoten bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met Adamas – centrum voor leven met en na kanker. Het doel van deze bijeenkomst is om laagdrempelig in contact te komen met leeftijdsgenoten uit de regio die soms met dezelfde vragen en problemen worstelen als jij. In lokale kranten en de website/facebook van het Spaarne Gasthuis wordt de datum voor de eerstvolgende bijeenkomst gedeeld.

AYA-ambassadeur van het Spaarne Gasthuis: Sanne Tolen

Sanne kreeg de diagnose lymfeklierkanker toen zij 23 was. Ze voelde een knobbel in haar oksel en werd door de huisarts verwezen voor een echo. Die was niet goed. Ze kwam terecht op de afdeling oncologie: “De medische zorg was goed. Maar wat de impact was op mijn leven en hoe mijn toekomstbeeld ineens in duigen viel – daar was geen aandacht voor. Ik ontdekte via internet het bestaan van AYA,  een website gericht op jonge patiënten met kanker. In de VU was een bijeenkomst waar ik veel aan had. Ik miste dit in het Spaarne Gasthuis. Als ik beter was, zou ik me hier hard voor maken.”

Sanne vond dat het aanbieden van AYA-consulten de oncologie-afdeling van het Spaarne Gasthuis completer en patiëntgerichter zou maken. Hier waren Michelle Kremer en Carlijn van den Anker, beide verpleegkundig specialist, het roerend mee eens en gingen samen met Sanne aan de slag. Sanne: “Dat patiënten zoals ik nu zorg krijgen die op hun leeftijd is gericht vind ik super.”

Folder AYA zorg – Zorg voor jong volwassenen