Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Valpreventie

Ons hele leven bestaat uit vallen en opstaan, alleen gaat op hogere leeftijd dat opstaan steeds lastiger. En de gevolgen van de val kunnen ook steeds vervelender zijn en soms zelfs met zeer ernstige afloop. Reden genoeg om het te voorkomen.

U kent dat wel: Even een stoel pakken om die ene plant bovenop de boekenkast water te geven. Of ’s nachts met die te lange pyjamabroek de trap af, om nog even te checken of het licht wel uit is. Onverstandig, maar heel herkenbaar. En als het al 60 jaar goed gegaan is…. Toch zit een ongeluk echt in een klein hoekje, en een val kan ook andere oorzaken hebben dan dat losse kleedje, of die losliggende snoeren.

Beter voorkomen dan niet kunnen genezen

Wist u dat elke 6 minuten een senior dusdanig valt, dat hij of zij naar het ziekenhuis moet? Meestal blijft het bij de eerste hulp, maar een aanzienlijk deel moet worden opgenomen met hersenletsel of heupbreuk. Op hogere leeftijd kunnen de gevolgen daarvan fataal zijn. Ouderen die hun heup breken overlijden in maar liefst 25-30% van de gevallen binnen een jaar.

Naast ouderdom en alle eigenwijsheid, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Denk aan te weinig, of verkeerd bewegen, medicijngebruik of slechter zien, evenwichtsproblemen of een verminderd reactievermogen.

Veiliger door valpoli

Valt u regelmatig of voelt u zich daar onzeker over? Vraag uw huisarts om een verwijzing naar onze valpoli. Het doel van deze poli is mensen zo zelfstandig en mobiel mogelijk te houden. Er is vaak een combinatie van oorzaken. Door de kennis van de geriater, de neuroloog en fysiotherapeut te combineren en soms ook die van een cardioloog en ergotherapeut, kan de oorzaak duidelijk worden. In een halve dag heeft u al een voorlopige diagnose en een behandelvoorstel. Ook wordt er gekeken of er sprake is van broze botten, osteoperose, wat zo nodig behandeld kan worden.

Valpartij vaak fataal

Vandaag in de Telegraaf en het Haarlems Dagblad veel aandacht voor valpreventie.