Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Oudere patiënten

Bent u ouder dan 65 en onlangs opgenomen in Spaarne Gasthuis of staat u een medische ingreep te wachten en moet u daarvoor naar het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met het centrum Ouderengeneeskunde.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer waardevolle inzichten ontstaan over extra aandacht voor ouderen in- en rondom het ziekenhuis. Een van de meest voorkomende problemen bij ouderen is het ontstaan van verwardheid als er sprake is van ziekte of letsel. Ongeveer drie van de vier patiënten raakt ernstig verward na bijvoorbeeld een operatie.

De geriater (ouderengeneeskundige) stelt alles in het werk om een delier te voorkomen. Bijvoorbeeld door in samenspraak met collega specialisten de medicatie aan te passen.

Ook kunt u worden opgenomen op een speciale afdeling waar gespecialiseerde verpleegkundigen werken. Zij zijn goed op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van ouderengeneeskunde en kunnen problemen voorkomen.

Heup gebroken? Voorkom verwardheid en complicaties

Een voorbeeld: mensen op hogere leeftijd hebben een verhoogd risico op een gebroken heup na een val. Is uw heup gebroken, dan is een operatie noodzakelijk. Dit kan best een ingrijpende ervaring zijn. Niet alleen voor het lichaam, ook voor uw geestelijke toestand.

Het centrum Ouderengeneeskunde doet er alles aan om een delier te voorkomen. Maar voorkomen kan niet altijd. Mocht u na de operatie verward zijn, dan letten de verpleegkundigen extra op u.

Gespecialiseerde verpleegkundigen voorkomen bijvoorbeeld dat u in verwarde toestand probeert om het bed uit te gaan. U loopt het risico op meer schade aan uw heup. Voorkomen is in dit geval beter dan (wederom) genezen. Veel beter.