Sluiten
Thuis in
uw dossier

Coronavirus:

Coronavirus en het Spaarne Gasthuis

Om onze patiënten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen en verdere verspreiden van het coronavirus te beperken heeft het Spaarne Gasthuis een aantal aangepaste maatregelen. U vindt hier de belangrijkste informatie.

Laatste wijziging gedaan op woensdag 1 april 2020

het corornavirus met blauw en groene achtergrond

Informatie voor patiënten en bezoekers

Wat u moet doen als u denkt dat u het coronavirus heeft

Heeft u milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts? Mijd dan sociaal contact. U kunt ook geen bezoek ontvangen of op bezoek gaan en ook geen boodschappen doen.

Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (meer dan 38 graden koorts en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft. Ga niet naar de huisarts, huisartsenpost of spoedpost toe om te overleggen aan de balie.

Als u zich beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten heeft gehad, bent u genezen. Dan kunt u anderen niet meer besmetten.

Kijk ook op www.thuisarts.nl voor meer informatie. Of bel met 0800 1351. Dit publieksnummer is speciaal opengesteld voor vragen rond het coronavirus.

Onze regels over het betreden van het ziekenhuis

Heeft u milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts? Blijf dan buiten het ziekenhuis!

Bent u patiënt en moet u in het ziekenhuis zijn? Kom dan bij voorkeur zonder begeleiding. Maximaal 1 persoon mag als persoonlijk begeleider mee het ziekenhuis is.

De entree van het ziekenhuis is geopend van 07:45 uur tot 17:15 uur en van 18:30 uur tot 20:00 uur. Het bezoekuur is van 19:00 -19:30 uur. Er is 1 bezoeker per patiënt toegestaan. Patiënten met het coronavirus mogen geen bezoek ontvangen.

Screening
Met ingang van dinsdag 31 maart worden alle patiënten en bezoekers van het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid gevraagd naar klachten. Dit gebeurt voor de veiligheid, direct bij binnenkomst in de centrale hal. Op deze manier wil het ziekenhuis besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk voorkomen.

Na de start in Haarlem Zuid volgen op een later moment ook de locaties van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Haarlem Noord.

Informatie over geplande afspraken en operaties

Tot en met 6 april worden alle afspraken in het ziekenhuis aangepast naar een telefonische afspraak als dit medisch mogelijk is. Deze nieuwe maatregel neemt het Spaarne Gasthuis om verspreiding van het coronavirus in het ziekenhuis te voorkomen. Kom dus niet naar het ziekenhuis als u een afspraak heeft.

Geplande afspraken
Heeft u een geplande afspraak? Dan wordt u op de afgesproken dag en tijd gebeld door uw arts of hulpverlener met wie u de afspraak heeft. U wordt gebeld op het telefoonnummer dat bij ons bekend is in uw dossier.

Bent u doorverwezen door uw huisarts voor een eerste afspraak met een specialist? Ook deze afspraak is eerst een telefonische afspraak met de specialist tenzij u door een van onze medewerkers bent gebeld.

Geplande operaties
Het Spaarne Gasthuis heeft besloten om een groot deel van niet de spoedeisende operaties tot en met 6 april uit te stellen. Uitzondering zijn o.a. oncologische operaties, geplande keizersnedes en specifieke vaatchirurgie. U wordt gebeld als uw operatie niet doorgaat.

Gaat uw geplande operatie wèl door en heeft of krijgt u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Neem dan contact op met de planner die de operatie inplant.

Radiologie
Heeft u een afspraak op de radiologie? Dan gaat deze afspraak gewoon door. Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Bel dan de radiologie: (023) 224 0040.

Echo
Zonder tegenbericht gaat uw afspraak bij de echoscopist gewoon door. Heeft u koorts, hoger dan 38 graden, hoest u veel of bent u benauwd? In dat geval kunt uw afspraak niet doorgaan. Bel ons dan op om de afspraak af te zeggen.

Het maken van een nieuwe afspraak

Bent u doorverwezen door uw huisarts voor een eerste afspraak met een specialist? Maak uw eerste afspraak telefonisch bij de polikliniek. Bekijk hier de telefoonnummers van de poliklinieken. U kunt niet naar het Spaarne Gasthuis komen om een afspraak te maken.

De eerste afspraak is een telefonische afspraak tenzij u door een van onze medewerkers bent gebeld.

Bezoeken van de spoedeisende hulp, huisartsenpost en bloedafname

Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Kom dan niet naar spoedeisende hulp of de huisartsenpost. Bel alleen met de huisarts of huisartsenpost (Haarlem: (023) 224 2526/ Hoofddorp: (023) 224 2322) als uw klachten erger worden voor hulp en advies.

Zonder klachten
Zonder klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts kunt u gewoon naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp komen voor dringende medische zorg.  Bel altijd van tevoren met de huisartsenpost.

Bloedprikken
U kunt in het Spaarne Gasthuis bloed laten prikken bij de afnamelocaties van Atalmedial. Kijk op de pagina bloedafname voor de openingstijden van de locaties in het Spaarne Gasthuis.

Als u klachten heeft van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts vragen wij u niet naar het ziekenhuis te komen. Toch kan het zijn dat u bloed moet laten prikken. In dat geval gaat u naar de bloedafname van Atalmedial in het Spaarne Gasthuis Heemstede. U kunt hiervoor niet terecht in Haarlem en Hoofddorp.

Kijk op de website van Atalmedial voor welke locaties u nog meer kunt bezoeken wanneer u bovengenoemde klachten heeft

Op bezoek gaan bij patiënten in het Spaarne Gasthuis

Vanaf maandag 16 maart is de bezoekregeling aangepast in het Spaarne Gasthuis.

Bezoektijden in het Spaarne Gasthuis zijn van 19:00 tot 19:30 uur.

De bezoekregels zijn als volgt aangepast:

  • Alle bezoekers melden zich eerst bij de receptie in de centrale hal van het ziekenhuis
  • Eén bezoeker per dag per opgenomen patiënt maximaal 30 minuten
  • Twee bezoekers (=ouders / verzorgers) per dag per opgenomen kind
  • Patiënten met het coronavirus en patiënten die getest worden op het virus, mogen geen bezoek ontvangen
  • Uiteraard geldt dat de bezoekers geen last hebben van hun luchtwegen, niet hoesten, verkouden zijn of een temperatuur van boven 38 graden hebben.

De aangepaste bezoekregeling staat op onze website en is bekend bij receptie en telefooncentrale.

Wij begrijpen dat dit een hele vervelende maatregel is; bezoek is iets om naar uit te kijken wanneer je in het ziekenhuis ligt. Maar we willen als Spaarne Gasthuis er alles aan doen om de kans op besmetting met het coronavirus voor onze patiënten zo klein mogelijk houden.

Veiligheid van de zorg

We doen er als ziekenhuis alles aan om een veilige omgeving voor patiënten en medewerkers te creëren. Dat betekent dat de patiënten die luchtwegklachten hebben of verdacht zijn van corona of positief getest zijn op corona afzonderlijk worden verpleegd op een andere afdeling.

Op het moment dat u zich meldt op de afdeling wordt uw temperatuur gemeten. Hierna moet degene die u brengt het ziekenhuis verlaten. U wordt naar uw kamer gebracht.

Maar!
Heeft u klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan kan uw operatie niet doorgaan. Neem dan contact op met de planner die de operatie voor u heeft ingepland.

informatiebijeenkomsten

Vanaf maandag 16 maart gaan alle informatiebijeenkomsten voor en met patiënten in het Spaarne Gasthuis voorlopig niet door. Heeft u zich aangemeld? Dan wordt u hierover geïnformeerd.

Wat u kunt doen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen
Houd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en schud geen handen
Was regelmatig uw handen. Ook vóór het eten.
Was regelmatig uw handen. Ook vóór het eten.
Hoest en nies in uw elleboog.
Hoest en nies in uw elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes en probeer niet aan uw gezicht te zitten.
Gebruik papieren zakdoekjes en probeer niet aan uw gezicht te zitten.

Meer informatie over de verspreiding van het coronavirus kunt u vinden op de website van het RIVM.

Helpen tijdens de uitbraak coronavirus

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich hebben aangemeld om ons te komen helpen. Heel erg bedankt daarvoor! Hier kunt u zien hoe u kunt helpen.

Aanmelden als hulpkracht

Het Corona virus geeft druk op onze capaciteit maar tot nu toe hebben we de situatie in het Spaarne Gasthuis onder controle. We willen je daarom vragen je hulp niet meer rechtstreeks bij het Spaarne Gasthuis aan te bieden, maar via onderstaande websites.

Mochten wij in de toekomst een beroep willen doen op mensen die niet bij het Spaarne Gasthuis werken, dan weten we jullie via deze instanties te vinden!

Aanbieden van medische hulpmiddelen

We krijgen veel medische hulpmiddelen zoals mondkapjes, spatbrillen en wegwerpoveralls aangeboden. Daar zijn we heel blij mee. Alle beetjes helpen. Wij kunnen alleen hulpmiddelen aannemen die ongebruikt zijn en in de originele verpakking zitten.

Heb je hulpmiddelen die ons kunnen helpen? Lever het af bij de receptie. Dat mag op alle locaties van het Spaarne Gasthuis.

Heeft u vragen?

Algemene vragen over het coronavirus

Voor algemene vragen over het coronavirus kunt u het best kijken op de website van het RIVM of bellen naar informatienummer 0800 1351.

Vragen over de maatregelen in het ziekenhuis of over uw afspraak

Droge handen of handeczeem?

Tijdens de coronacrisis wordt veel gevraagd van onze handen.

Mijn eerste dag op de corona-unit

Pepita de Vries werkt op de corona-unit en blogt over haar ervaringen.

Mooie initiatieven voor verpleegkundigen

Het is erg bijzonder om te zien hoeveel mensen de zorg op dit moment steunen.