Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

200 kalenderklokken voor patiëntenkamers

31-10-2018

Vaak hoor je dat oudere patiënten in het ziekenhuis een delier krijgen. Dat is een plotse verwardheid. In veel gevallen is het tijdelijk. Maar de gevolgen kunnen blijvend zijn. Daarom besteden we er in het Spaarne Gasthuis veel extra aandacht aan.

 

Mensen met een delier kunnen heel onrustig worden, met hallucinaties, angst en/of agressie. Maar het kan ook zijn dat iemand juist stil en teruggetrokken wordt. Ook een mengvorm komt voor. Iemand is bijvoorbeeld overdag heel rustig, maar raakt in paniek zodra het donker wordt en is dan moeilijk te kalmeren. Een delier is geen dementie, maar geeft wel een verhoogde kans om dementie te ontwikkelen of, als die er al is, te versterken. Ook de kans op overlijden neemt toe. Patiënten blijven bovendien vaak nog lang angstig van de doorgemaakte hallucinaties.

Klok als preventiemiddel

Delierpreventie is belangrijk binnen het leveren van kwalitatief goede zorg. Het aanbieden van oriëntatie van datum en tijd is een belangrijk preventiemiddel bij de kwetsbare patiënt. Door bijvoorbeeld een klok en een kalender in het zicht van de patiënt te hangen.

Dankzij de Stichting Vrienden zijn nu 200 kalenderklokken aangeschaft. Deze worden verspreid op patiëntenkamers waar patiënten liggen met een delier, of kans daarop.