Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Hevige menstruaties

23-10-2017

Maar liefst een derde van de vrouwen heeft last van veel bloedverlies tijdens de menstruatie of is vaak ongesteld. Ook kan er sprake zijn van onregelmatige menstruaties, tussentijds bloedverlies of bloedingen na de overgang.

Hevige menstruaties kunnen gepaard gaan met pijn, vermoeidheid en en bloedarmoede door ijzertekort. Vrouwen ondervinden soms ook effecten op hun sociale leven. Tijdens hun menstruatie durven ze bijna geen afspraken meer te maken uit angst dat er iets gebeurt. En dat terwijl de klachten vaak goed te behandelen zijn. Met een special menstruatiespreekuur willen we de zorg voor vrouwen met menstruatieproblemen efficiënt regelen. Vaak gaat het om werkende vrouwen met een gezin en drukke agenda’s. We willen voorkomen dat ze meerdere keren naar het ziekenhuis moeten komen voor allerlei onderzoeken; dat kan in de meeste gevallen allemaal op 1 dag.

Onderzoeken

U heeft een verwijzing van de huisarts nodig. Bij doorverwijzing maakt de huisarts vast een uitstrijkje en een kweek. Het helpt als u een menstruatiekalender heeft bijgehouden hoe de menstruaties de afgelopen tijd waren. Tijdens de eerste afspraak gaat u eerst langs bij de echoscopist voor een inwendige echo en eventueel een aanvullende watercontrastecho. Daarna volgt het consult met de gynaecoloog. Die heeft dan de uitslagen van de huisarts, de echo’s en menstruatiekalender beschikbaar. Met deze informatie kan de gynaecoloog meteen een diagnose stellen en ook een behandeling voorstellen.

Behandelmogelijkheden

Als we geen afwijkingen aan de baarmoeder vinden, zijn er verschillende behandelmogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld de anticonceptiepil voorschrijven, of andere geneesmiddelen tegen verstoringen van de hormoonspiegel. Ook een spiraal met progesteron kan de klachten verminderen of wegnemen.

Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is te behandelen met de nieuwe, snelle methode NovaSure. Deze behandeling is geschikt voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben. Via een dun buisje wordt een netje ingebracht dat zich vormt naar de baarmoeder. Met korte stroomstootjes wordt baarmoederslijmvlies weggebrand. Ook deze behandeling gebeurt poliklinisch, duurst slechts 90 seconden en kan gebeuren onder plaatselijke verdoving. In de meeste gevallen worden vrouwen na deze behandeling niet meer ongesteld of beduidend minder. Vrouwen zijn daarmee vaak enorm geholpen en kunnen hun normale bezigheden weer oppakken.