Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Aambeien, het laatste taboe

20-2-2017

Door

“De helft van de mensen in Nederland heeft er wel eens last van, maar niemand praat erover.”

 

Hemorroiden, aambeien, huidflapjes, skintags, marisken, allemaal woorden voor vaak dezelfde maar vervelende problemen in en rondom de anus. Deze problemen worden vaak op het spreekuur van chirurgen genoemd. In datzelfde rijtje horen ook thuis fissuren, anuskloofjes abcessen en fistels. De helft van de mensen in Nederland heeft er wel eens last van, maar niemand praat erover. Ik noem het wel eens het laatste taboe. Zwangere vrouwen zijn misschien de enigen die het er over hebben. Aambeien horen er nu eenmaal bij als je een kindje krijgt. De problemen variëren van een klein ongemak tot een vervelende aandoening. Gelukkig is het over het algemeen niet meer dan een ongemak waar je zo nu en dan last van hebt. Het gaat meestal vanzelf over, denkt iedereen. En dat is vaak ook zo.

Aambeien zijn vooral lastig

Wat zijn dat nou die aambeien? In de anus zitten zwellichaampjes die ervoor zorgen dat deze goed afgesloten wordt. Door te veel te persen op de ontlasting of bij het krijgen van een kind wordt de druk zo hoog dat de zwellichaampjes te veel opzetten en zo ontstaat een aambei. Dan beginnen de problemen. Aambeien kunnen makkelijk bloeden omdat de huid erg dun is. Ook wordt de anus niet meer zo goed afgesloten en komt er telkens een beetje vocht uit. Hierdoor raakt de huid rondom geïrriteerd waardoor je jeuk krijgt. Door een vezelrijk dieet en genoeg drinken voorkom je vaak te harde ontlasting, waardoor je niet zo hoeft te persen. Over het algemeen doen aambeien geen pijn, het is alleen lastig, het bloedt soms en vaak heb je last van jeuk. Een aambei kan langzaam verschrompelen en dan blijft er wat overtollig huid over. Deze overtollige huid zakt dan naar de buitenkant van de anus. Dat noemen we dan een skintag of een huidflapje of marisken. Veel mensen vinden dat vervelend omdat het moeilijker schoon te houden is.

Verwijderen aambeien binnen 10 minuten

Voor de behandeling van aambeien zijn er verschillende methoden. Het meest wordt er gebruik gemaakt van elastieken bandjes die aambeien afbinden. Dat kan, na verwijzing van de huisarts, op de polikliniek gebeuren zonder verdoving, het doet namelijk geen pijn. Het is een vlotte behandeling van nog geen tien minuten. Vaak moet je een paar keer terugkomen, je kunt namelijk niet alle aambeien in één keer weghalen. Voor het verwijderen van een skintag moet wel plaatstelijk verdoving toegediend worden. Ook dat gebeurt poliklinisch.