Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Beenlengteverschil en een nieuwe heup

Publiceerdatum

“Gelukkig is het uit de kom schieten van een nieuwe heup een zeldame complicatie in Nederland. Want dat is veel vervelender dan een paar millimeter beenverlenging.”

Heupen hebben veel variatie in vorm en lengte, waardoor er na een heupoperatie een beenlengteverschil kan ontstaan. Bij het plaatsen van een nieuwe heup moet de orthopedisch chirurg met vele factoren rekening houden. In de natuurlijke situatie zorgt het heupkapsel dat de heup stabiel is, samen met een soort rubberen band (labrum). Ook de grootte van de heupkop zorgt voor stabiliteit. Om het gewricht te vervangen wordt het bestaande heupkapsel geopend en de rubberen band verwijderd.

Heup uit de kom

De nieuwe heup heeft een kleinere kop dan de natuurlijke. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe heup meer kans heeft om uit de kom te gaan dan de eigen heup. Vooral de eerste zes weken na de operatie is dit risico het grootst. Het uit de kom schieten van een nieuwe heup is extreem pijnlijk. U dient onmiddellijk in een ziekenhuis geholpen te worden om de heup terug te zetten. Meestal kan dit onder verdoving op de spoedeisende hulp, zonder operatie.

Been verlengen

Het optimaal plaatsen van de onderdelen in het bot geeft de meeste kans om een goede beweeglijkheid samen met stabiliteit van het nieuwe gewricht te krijgen. Als het been korter wordt gemaakt tijdens de operatie, neemt de instabiliteit nog eens toe en daardoor de kans dat de heup uit de kom schiet. Om deze reden zal de orthopedisch chirurg het been niet willen verkorten, maar de uiteindelijke beenlengte gelijk proberen te houden. Hierdoor wordt in Nederland het geopereerde been iets verlengd, gemiddeld ongeveer 3 tot 7 mm. Hier merkt u normaal gesproken niets van. Pas vanaf 2 cm wordt lengtecorrectie in de schoen geadviseerd.

Minder risico op luxatie in Nederland dan in VS

In de Verenigde Staten kan een beenverlenging een grote schadeclaim opleveren en een luxatie (het risico dat de heup uit de kom schiet) schijnbaar minder. Daarom wordt in de VS het been niet verlengd, maar wordt een luxatiekans na een nieuwe heup door de verzekeraars opgegeven van 3 tot 8%. Dit is hoger dan in Nederland, waar het risico dat de heup uit de kom schiet 0,5 tot 4% is. De orthopedisch chirurgen van het Spaarne Gasthuis hadden in 2012 een luxatiepercentage van minder dan 0,5%.

Liever beenverlenging dan heup uit de kom

De orthopedische chirurgen in Nederland zijn blij dat het uit de kom schieten van een nieuwe heup een zeldame complicatie is, omdat dit voor een patiënt veel vervelender is dan enige millimeters beenverlenging. De meeste patiënten merken er 6 tot 12 weken na de operatie niets meer van.