Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Bescherm je gehoor met de jaarwisseling

19-12-2019

Door Dennis Kox

KNO-arts

Tijdens de jaarwisseling lopen ieder jaar mensen blijvende gehoorschade op. Met deze tips voorkom je veel ellende.

Er is niemand anders die écht let op uw gehoor dan uzelf. En dat, stelt kno-arts Dennis Kox van de Vijf Meren Kliniek in Haarlem, is precies het probleem.

“Als iemand tijdens oud en nieuw iets in zijn oog krijgt of zich verbrandt, gaat hij meteen naar het ziekenhuis. Maar als het een aanhoudende piep in het oor betreft, wachten mensen vaak maanden af. Terwijl het dan van belang kan zijn om binnen twee weken te behandelen.’’

Dennis beaamt dat een universele veiligheidsgrens voor decibellen niet te trekken is. ,,Vergelijk het met kinderen die je drie snoepjes per dag toestaat omdat ze anders gaatjes krijgen. Het ene kind krijgt al een gaatje van het kijken naar snoep, terwijl het andere zich suf kauwt en nooit iets merkt. Zo is het met je oren ook.’’

Oorpauzes zijn volgens Dennis net zo noodzakelijk als oordoppen. ,,Aan het laatste botje in je oor zit een klein spiertje dat bij hard geluid helpt je oor te beschermen. Komen die harde geluidsgolven te lang je oor binnen, dan raakt dat spiertje overbelast en kan het zijn werk niet meer goed doen.’’

Meer tips:

1. Houd afstand van vuurwerk.

Gemiddeld halen vuurwerkknallen met gemak 120 decibel. De knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Dit zijn extreem hoge geluidsniveaus: pijnlijk, maar vooral zeer schadelijk. Als je te dichtbij staat kun je blijvende gehoorschade oplopen.

2. Draag altijd gehoorbescherming

Ga je naar buiten om naar het vuurwerk te kijken of af te steken, zorg dan voor gehoorbescherming. Dit dempt 15 tot 20 decibel, waardoor je het risico op gehoorschade vermindert. Gebruik universele oordoppen met speciaal filter of oorkappen.

Schuimoordoppen zijn minder geschikt voor vuurwerk, omdat deze vaak lastig zijn om goed in te doen, waardoor de gehoorgang mogelijk niet goed wordt afgesloten.

3. Bescherm kinderenoren

Ook kinderen lopen kans op blijvende gehoorschade. Bescherm hun gehoor met kinderoorkappen, het liefst in combinatie met filteroordoppen. Zowel oorkappen als filteroordoppen zijn in kindermaat verkrijgbaar.

4. Heb je last van je oren na de jaarwisseling?
Wacht dan niet te lang met die piep in je oren, maar ga meteen naar je huisarts. Oorschade is het beste te behandelen binnen 2 weken. Stel het bezoek aan de dokter dus niet uit!

Deze tips komen van #Hoorstichting. Lees meer op: https://www.hoorstichting.nl/bescherm-je-gehoor-tijdens-oud-nieuw/