Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Biertje pakken met diabetes

20-2-2017

Door dr. William van Houtum

Internist endocrinoloog

“Terrasje? Iemand met diabetes moet oppassen voor hypo’s, rekening houden met de hoeveelheid suiker per glas en kijken of er wat bij gegeten kan worden.”

Met het mooie weer stromen in Nederland de terrassen weer vol. Ook voor mensen met diabetes (suikerziekte) lonken de loungestoelen. Maar doen ze daar verstandig aan? Voor diabetici is het simpel bestellen van een glas bier of wijn net even anders dan voor de medemens zonder diabetes. Immers, het drinken van alcohol heeft een duidelijke invloed op de suikerspiegel. Mensen met diabetes hebben een absoluut of relatief tekort aan insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt en zorgt ervoor dat glucose, oftewel suiker, in de cellen kan worden opgenomen om te fungeren als brandstof. Ook alcohol is een suiker, ook wel koolhydraat genoemd.

Alcohol is behalve een genotsmiddel een belangrijke energiebron. Daarnaast heeft alcohol positieve effecten. Zo is het drinken van 1 of 2 alcoholische consumpties per dag goed ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het drinken van rode wijn zou hierbij nog meer positieve effecten hebben vanwege de aanwezigheid van Resveratrol; een stofje in de schil van druiven. Recent onderzoek laat ook positieve effecten zien bij het drinken van witte wijn. Voor de lever is alcohol echter schadelijk, want het legt verschillende processen in het orgaan stil. Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot volledige ontregeling van de diabetes.

Een hypo of dronken?

Door het remmende effect op haar werking kan de lever bij alcoholinname geen suiker aanmaken en kan bij mensen met diabetes een zogeheten hypo ontstaan. Dat is de situatie waarbij iemand een te lage bloedsuikerspiegel heeft en symptomen kan krijgen als trillen, transpireren, vermoeidheid tot bewusteloosheid aan toe. Symptomen trouwens die omstanders kunnen verwarren met die van dronkenschap. Een hypo is op te vangen met het innemen van suiker in de vorm van bijvoorbeeld limonade. Om een hypo te voorkomen krijgen diabetici het advies om altijd wat koolhydraten te nuttigen bij het drinken van alcohol. Het effect van alcohol op de lever is van langere duur en het is dus zaak om tot zeker twaalf uur na de inname waakzaam te blijven en eventueel de bloedglucosespiegel te checken.

1 glas bier is 6 gram suiker

Daar komt bij, dat alcoholische drankjes naast alcohol ook andere suikers bevatten. Dit is per drankje erg verschillend. In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes. Het simpel bestellen van een drankje op een zonnig terras behelst dus voor een diabeticus meer dan bedenken waar hij trek in heeft. Iemand met diabetes moet immers oppassen voor hypo’s, rekening houden met de hoeveelheid suiker per glas en kijken of er wat bij gegeten kan worden.

Desondanks is het medisch advies in deze nog steeds: Geniet, maar drink met mate.​