Sluiten
Thuis in
uw dossier

Borstprotheses in de media

11-4-2019

Er zijn op het moment veel ontwikkelingen over de veiligheid van borstprotheses op lange termijn. Dit gaat met name over de structuur van de prothese aan de buitenzijde.

Wat betekent dit?

Het komt erop neer dat een prothese met een ruwe buitenkant (ook wel macro getextureerd genoemd)  meer kans zou kunnen geven op BIA-ALCL (borst implantaat geassocieerd grootcellig anaplastisch lymfoom – een vorm van lymfeklier kanker). Dit is een zeldzame complicatie. Deze complicatie is op het moment niet geconstateerd bij gladde/micro/nano getextureerde protheses.

In Frankrijk is het gebruik van macrogetextureerde prothese verboden. In navolging op dit verbod heeft de Nederlandse minister van volksgezondheid op 4 april geadviseerd om vooralsnog ook in Nederland macrogetextureerde en polyurethaan protheses voorlopig niet te gebruiken tot er een bindend advies komt van het RIVM. Dit advies wordt binnen enkele weken verwacht.

Op verzoek van de minister heeft de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) haar leden geadviseerd om gehoor te geven aan het verzoek van de minister. De plastisch chirurgen van het Spaarne Gasthuis volgen dit advies uiteraard op. Dit kan betekenen dat geplande operaties met protheses worden uitgesteld of dat er voor een ander type protheses wordt gekozen.

Op dit moment is Nederland het enige land in de EU (naast Frankrijk) dat dit advies hanteert.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie  via www.nvpc.nl.