Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

CliniClowns ontvangen kinderen

20-6-2018

Na een grote verbouwing is de kinderafdeling, onderdeel van het nieuwe Vrouw & Kind Centrum in Haarlem Zuid, klaar. Daarom stonden vanochtend de CliniClowns met ballonnen en muziek klaar om de kinderen van de kinderafdeling uit Hoofddorp feestelijk te ontvangen.

De verhuizing van de kinderafdeling op deze definitieve plek in Haarlem Zuid is een belangrijke mijlpaal op weg naar de opening van het Vrouw & Kind Centrum eind 2018. Alle kinderen worden vanaf nu opgenomen in Haarlem Zuid. “Dit doen we om kinderen in de regio de beste zorg te geven”, vertelt Leon Winkel, kinderarts en medisch manager. De dagbehandeling voor kinderen blijft in Hoofddorp en Haarlem Zuid, net als de zorg voor kinderen op de spoedeisende hulp. Ook de polikliniek kindergeneeskunde blijft op alle locaties van het Spaarne Gasthuis.

Kindvriendelijk en medische spullen uit het zicht

De nieuwe kinderafdeling, met vooral eenpersoonskamers, heeft een frisse en kindvriendelijke inrichting, met een speelgang met kleurrijke speel- en zithoekjes en aansprekende muurfoto’s van dieren die hier in de regio voorkomen. “We zijn heel blij met het resultaat”, vertelt Leon Winkel. “Voor de verbouwing vroegen we kinderen en hun ouders naar hun ideeën en wensen. Uit de vele reacties blijkt dat de kinderen vaak precies weten wat ze wel en niet willen. Zo willen ze géén medisch materiaal zien zoals apparaten en spuiten, wél kleur en (bewegend) beeld. Om het gevoel van angst en stress dat kinderen vaak hebben als ze worden opgenomen te verminderen en hen af te leiden tijdens een behandeling liggen in de nieuwe behandelkamer medische spullen dus uit het zicht in een kast en zit er een televisie in het plafond.” De Vrienden Spaarne Gasthuis hebben bijgedragen aan de inrichting van de nieuwe kinderafdeling.

Over het Vrouw & Kind Centrum

Naast de kinderafdeling komt in het nieuwe Vrouw & Kind Centrum het geboortecentrum voor de regio. Gynaecologen, verloskundigen, kraamzorg en kinderartsen werken intensief samen om zwangere vrouwen zorg op maat te geven. Het Vrouw & Kind Centrum gaat werken volgens de filosofie van family centered care, het gezin staat centraal. Dat betekent dat na de bevalling moeder en baby niet meer van elkaar worden gescheiden. Een deel van het geboortecentrum is al in gebruik. De komende periode wordt er hier nog verder verbouwd. Eind 2018 is het geboortecentrum en daarmee het Vrouw & Kind Centrum klaar en volledig in gebruik.