Sluiten
Thuis in
uw dossier

Coeliakie: wat is het en wat doe je eraan?

14-1-2019

Eén procent van de mensen in Nederland heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte, er is dan een verstoring in het afweersysteem. Mensen met coeliakie zijn intolerant voor gluten. Het eten van gluten zorgt bij hen voor schade aan het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor kan iemand diarree, buikpijn en een opgezette buik krijgen.

MDL-arts Tessa Uiterwaal is blij met de toegenomen aandacht voor coeliakie: “Ongeveer de helft van de mensen met coeliakie heeft de ‘stille’ variant en heeft dus geen of weinig klachten. Ik denk dat dankzij de hype over glutenvrij eten de bekendheid en herkenning verbetert.”

Vaker bij vrouwen
Er zijn verschillende klachten die op coeliakie kunnen wijzen. Niet alleen buikpijn, een opgezette buik of diarree, maar ook obstipatie, vermoeidheid, ijzergebrek of huiduitslag komen voor. Bij kinderen kan coeliakie het groeiproces verstoren. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen. Het komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar een kwart van de mensen die lijden aan coeliakie is zich daarvan bewust. Er wordt vaak niet aan coeliakie gedacht, omdat de klachten zo wisselend kan zijn.

Verschillende testen
Hoe stel je coeliakie dan vast? Om de diagnose te stellen wordt zowel een bloedtest (anti-stof) als dunnedarmonderzoek (biopt) gedaan. Maar als mensen al lange tijd strikt glutenvrij eten dan is het niet meer goed mogelijk de diagnose te stellen, omdat dan zowel het bloedonderzoek als dunnedarmonderzoek geen afwijkingen meer laat zien.

Glutenvrij dieet
Hoewel er veel wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie wordt gedaan, is een glutenvrij dieet vooralsnog de enige therapie. Uiterwaal: “Nul milligram gluten is in de praktijk niet haalbaar. Volgens de Codex Alimentarius, voorschriften en richtlijnen over voedsel, mogen glutenvrije dieetproducten nog altijd 20 milligram gluten bevatten per 100 gram. We moeten tekorten aan voedingstoffen blijven opsporen en controleren.’’