Sluiten
Thuis in
uw dossier

Dankbaarheid voor overleden ontdekker EMDR

12-7-2019

Op 16 juni 2019 overleed Francine Shapiro. Shapiro ontdekte dat veteranen oorlogstrauma’s beter konden verwerken wanneer ze met oogbewegingen werden afgeleid wanneer ze aan de schokkende gebeurtenis terugdachten. Tegenwoordig noemen we deze behandeling EMDR. Dat staat voor eye movement desensitization reprocessing.

Francine Shapiro, ontdekker van de behandelmethode EMDR.

Francine Shapiro, ontdekker van de behandelmethode EMDR. Bron afbeelding: Vereniging EMDR Nederland.

Inmiddels wordt EMDR in heel Nederland veel gebruikt. Psychiater in het Spaarne Gasthuis Judith Godschalx: “Toen ik EMDR begon toe te passen, kon ik haast niet geloven dat het zo snel zo veel verlichting van klachten gaf.” De behandeling is effectief bij angst, nachtmerries en somberheid die door een schokkende gebeurtenis worden veroorzaakt. Ook zonder dat er sprake is van posttraumatische stress stoornis. De behandeling is gemakkelijk te leren, maar Judith Godschalx waarschuwt: “Uiteindelijk is de behandeling zo effectief als de therapeut zelf. Deze moet een patiënt steunen en ervoor zorgen dat de ervaren angst en spanning tijdens de behandeling voor de patiënt goed te verdragen blijft. En dat kan nog best uitdagend zijn.”

Veel toegepast

Het Spaarne Gasthuis is Shapiro dankbaar voor haar ontdekking en past de behandeling veel toe. EMDR wordt hier gebruikt om ziekenhuis gerelateerde gebeurtenissen te verwerken. Bijvoorbeeld bij patiënten die een infarct hebben gehad en erg angstig zijn dat zoiets nog eens gebeurt. Ook mensen die last blijven houden van de gevolgen van een ongeluk, bevalling, medische ingreep of ziekenhuisopname kunnen baat hebben bij behandeling. Zo heeft de intensive care van het Spaarne Gasthuis speciaal aandacht voor nazorg na opname. EMDR kan worden gebruikt om herbelevingservaringen te verminderen. Patiënten met longaandoeningen hebben soms ook baat bij EMDR. De behandeling kan helpt de patiënt beter om te gaan met ingrijpende momenten die tijdens hun ziekte voorkomen, zoals acute ademnood.