Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

De sporter is de winnaar

2-11-2018

‘Wanneer kan ik weer wedstrijdfit zijn? Kan ik meedoen aan het kwalificatietoernooi? Wanneer mag ik weer trainen?’ Het zijn veelgestelde vragen van geblesseerde sporters die zich melden bij de sportpoli van het Spaarne Gasthuis. Hier werken orthopedisch chirurgen, de sportarts en sportfysiotherapeuten nauw samen. Het resultaat is dat vanuit meerdere invalshoeken en een brede expertise gekeken wordt naar de sporters. Na één bezoek aan de sportpoli hebben de sporters een diagnose en een behandelplan en weten ze waar ze aan toe zijn.

Als sportarts maakt Jolanda Heere deel uit van de vakgroep orthopedie. “Ik heb met name een rol bij de behandeling van langdurige sportgerelateerde klachten en als het gaat om blessurepreventie. Als er geopereerd moet worden komt de orthopedisch chirurg aan bod. De begeleiding van de sportfysiotherapeut is belangrijk om weer terug op niveau te komen. Uiteraard in samenspraak, ook met de sporter.”

“Het doel is sporters na een behandeling snel weer op hun oude niveau te laten sporten, of het nu recreatieve- of topsporters zijn”, zegt orthopedisch chirurg Wieger Horstmann. De sportpoli is er elke dinsdag op de ziekenhuislocaties Heemstede en Haarlem-Noord. Veel voetballers, judoka’s, schaatsers, hockeyers, hardlopers en vele andere sporters komen dan langs. De wachttijden zijn kort.

Horstmann: “Sportgerelateerde aandoeningen hoeven niet altijd operatief te worden behandeld. Vaak werken we met herstelprogramma’s onder begeleiding van de sportfysiotherapeut. Onderdeel daarvan zijn onder andere stabiliteitsoefeningen en loopanalyses. Ook beschikken we over uitgebreide expertise op het gebied van ‘bracing’, het ondersteunen van beschadigde kniebanden, iets waar skiërs nog wel eens last van hebben. Als we opereren hebben we alle expertise in huis om de sporter zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Veel voorkomende operaties zijn kruisbandreconstructies en kijkoperaties voor de meniscus.”

De behandelaars op de sportpoli kennen maar al te goed het spanningsveld tussen tijd nemen om te genezen en snel weer wedstrijdfit zijn. Horstmann: “Wij scheppen een helder kader voor de sporter, zijn coaches en de club. We geven duidelijk aan wat ze kunnen verwachten en op welke termijn.”

Klik op de afbeelding om meer te lezen over onze orthopedisch specialisten.

Bron: Magazine Zorg voor Beweging 2018