Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Delier?

28-9-2017

Vaak hoor je dat oudere patiënten in het ziekenhuis een delier krijgen. Dat is een plotse verwardheid In veel gevallen is het tijdelijk. Maar de gevolgen kunnen blijvend zijn. Daarom besteden we er in het Spaarne Gasthuis veel extra aandacht aan.

Mensen met een delier kunnen heel onrustig worden, met hallucinaties, angst en/of agressie. Maar het kan ook zijn dat iemand juist stil en teruggetrokken wordt. Ook een mengvorm komt voor. Iemand is bijvoorbeeld overdag heel rustig, maar raakt in paniek zodra het donker wordt en is dan moeilijk te kalmeren. Een delier is geen dementie, maar geeft wel een verhoogde kans om dementie te ontwikkelen of, als die er al is, te versterken. Ook de kans op overlijden neemt toe. Patiënten blijven bovendien vaak nog lang angstig van de doorgemaakte hallucinaties.

Ralph Vreeswijk, verplegingswetenschapper geriatrie: “Als we een kwetsbare, oudere patiënt opnemen, dan zullen we altijd het risico op een delier inschatten. Zo kijken we o.a. naar leeftijd, aanwezige geheugenproblemen,medicijnen en eerdere ziektes. Bij een verhoogd risico nemen we speciale maatregelen. Soms gaat het om preventieve medicijnen. Soms zijn het verpleegkundige maatregelen. Het helpt bijvoorbeeld als de patiënt een duidelijke kalender in de kamer heeft, en foto’s van bekenden meeheeft voor oriëntatie.   We letten extra op goede vocht- en voedingintake, het gebruik van bril en gehoorapparaat. Ook de keus voor een bepaalde patiëntenkamer en de plaats in die kamer speelt een rol. Uit onderzoek blijkt dat deze maatregelen de kans op een delier heel sterk verminderen, tot wel 55%.”