Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Een brok in de keel

20-2-2019

”Vaak is de geruststelling dat er niets ernstigs aan de hand is al voldoende om de klachten te laten verdwijnen.”

Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel ‘globusgevoel’ genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.

Waar komt dat brok in mijn keel vandaan?

Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel. Deze zitten achterop de tong en zijn er voor de afweer in de keel. Het kan ook veroorzaakt worden door een verhoogde spanning van de spiertjes van het strottenhoofd. Bij verkeerd gebruik van de stem wordt een deel van deze spiertjes overbelast waardoor een brokgevoel ontstaat. Mensen met een brokgevoel hebben vaak de neiging om hun keel te schrapen, maar dit kan de klachten juist verergeren, omdat hierdoor de spierspanning in de keel toeneemt. Ook kan een chronische keelontsteking prikkeling van het slijmvlies in de keel veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld komen door neus- en neusbijholte problemen, prikkelende stoffen of droge lucht. Roken, alcohol en koffie of prikkelende stoffen zoals drop, pepermunt en chocolade kunnen deze klachten in stand houden. Stress en emotionele problemen kunnen ook bijdragen tot het globusgevoel. In het dagelijks leven kennen we allemaal dat gevoel bij een sterke emotie, “een brok in de keel”.

Zeldzame oorzaken

Er zijn ook nog een paar zeldzame oorzaken, zoals een uitstulping van de slokdarm (Zenkerdivertikel) of een vergrote schildklier. Heel soms is een tumor in de keel de oorzaak, vaak gaat dit dan gepaard met pijnklachten, moeite met eten, gewichtsverlies en soms stemverandering. In dat geval is onderzoek door de
KNO-arts binnen 4 weken na optreden van de klachten noodzakelijk. Uw huisarts verwijst u dan door. De kans hierop is sterk verhoogd bij roken en overmatig gebruik van alcohol.

Om goed vast te stellen wat de oorzaak is kan de KNO-arts met een flexibel kijkertje (scoop) de keel en het strottenhoofd goed bekijken. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto van de slokdarm. Bij ernstige maagzuurklachten, kan ook zuurmeting in de slokdarm worden gedaan.

Goed te behandelen

Het brokgevoel is meestal goed te behandelen. Vaak is de geruststelling dat er niets ernstigs aan de hand is al voldoende om de klachten te laten verdwijnen. Reflux van maagzuur kan worden behandeld met maagzuurremmende tabletten. Logopedie kan helpen om de spanning van de spiertjes van het strottenhoofd te verminderen. Irritatie van de keel kan vermeden worden door koffie en alcohol te beperken en te stoppen met roken. Ook is het beter om kuchen en schrapen te vermijden.