Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Een cadeau aan jezelf

23-9-2019
Foto Yvonne van Loosbroek

Door Yvonne van Loosbroek

Stoppen met roken-coach

Roken is een ernstige verslaving. Pogingen om te stoppen lijken vaak gedoemd te mislukken. Toch kan het. De kans dat iemand echt stopt met roken ligt vele malen hoger als dit onder begeleiding is van bijvoorbeeld een stoppen met roken-coach. Hoe pak je deze verslaving aan? Stoppen met roken-coach Yvonne van Loosbroek vertelt.

Het begeleidingstraject

Yvonne: ”Stoppen met roken is een weloverwogen, bewuste beslissing. Voordat ik samen met iemand aan de slag ga, heb ik een persoonlijk intakegesprek. Daarin bespreken we de rookgeschiedenis, waarom iemand wil stoppen en eventueel de gezondheid. Samen maken we een plan van aanpak. Dit doe ik altijd in goed overleg, het gaat erom dat het goed voor iemand werkt. Dit kan zijn een dagboek bijhouden of misschien nicotine vervangende middelen of medicijnen gebruiken.”

Yvonne vervolgt: ”Na de stopdatum houd ik regelmatig contact. Via de telefoon, tijdens individuele gesprekken of groepsbijeenkomsten. We bespreken dan de valkuilen, hoe om te gaan met ontwenningsverschijnselen en de voordelen die iemand ervaart van het niet roken. Als het eerste jaar erop zit, neem ik afscheid. Dan zit je meestal in de ‘veilige zone’ en ben je gewend te leven als niet-roker.”

De 5 stappen

Wil jij stoppen met roken maar weet je niet waar je moet beginnen? Start bij de 5 stappen om te beginnen met stoppen.

  1. Vraag jezelf af waarom je wilt stoppen met roken? Denk aan de gezondheidswinst, je naasten, geld besparing, uiterlijk, je afhankelijkheid van roken.
  2. Maak een lijst met voor-en nadelen van roken. Bedenk bij de voordelen van roken waar deze op berusten. Waarmee kan je de voordelen vervangen door een andere, gezonde bezigheid?
  3. Breng je rookgedrag in kaart. Schrijf op wanneer en hoe vaak je rookt en wat je erbij ervaart.
  4. Bedenk hoe je jezelf kunt voorbereiden op het stoppen met roken. Wat wordt je aanpak? Hoe kun je je zelfvertrouwen en motivatie vergroten? Wie informeer ik over mijn stopplan?
  5. Onderzoek het mechanisme van verslaving. Vraag bijvoorbeeld aan je huisarts of coach hoe verslaving in het brein werkt. Of zoek informatie op internet.

Biografie

Yvonne van Loosbroek coacht al 12 jaar mensen tijdens het stoppen met roken. Lange tijd had zij een stoppen met roken-poli in het Spaarne Gasthuis. Sinds 2017 is Yvonne verzelfstandigd en opende zij haar eigen praktijk rokenstopt.nl.

Meer over

Rookvrij