Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Is een tumor in de long altijd kwaadaardig?

20-2-2017

Door dr. Frans Krouwels

Longarts

“Longkanker komt veel voor. Een tijdige diagnose en behandeling kan veel narigheid voorkomen.”

Als je te horen krijgt dat je een tumor in je long hebt is dat een grote schrik. We denken dan aan longkanker en de vooruitzichten voor mensen met longkanker zijn niet goed. Van alle kankersoorten is longkanker immers verreweg de meest dodelijk vorm. Ongeveer 80% van de mensen die longkanker krijgen, kan niet meer genezen worden en zal daar aan overlijden.

Goedaardige tumor

Maar is er altijd sprake van een kwaadaardige ziekte als gezegd wordt dat je een tumor hebt? Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Er zijn ook goedaardige gezwellen van de long. Kenmerk van een tumor of een gezwel is dat er sprake is van cellen die sneller delen dan anders. Maar dat kan ook door een overmatig actieve afweer komen of een soort littekenvorming zijn. Bij dergelijke goedaardige tumoren heeft het lichaam daar maar weinig last van en blijft het beperkt tot de plek waar het ontstaan is.

Kwaadaardige tumor

Bij kwaadaardige tumoren daarentegen groeit de tumor sneller en agressiever en is er beschadiging van het orgaan zelf. Dat kan leiden tot pijn of, bij longkanker, hoesten of bloed opgeven. Ook kunnen tumorcellen zich verspreiden naar lymfklieren of andere organen in het lichaam. Deze uitzaaiingen zorgen voor verdere schade aan het lichaam. Hierbij treden er ook algemene klachten van vermoeidheid en afvallen op, als teken dat de tumor enorm veel energie vraagt. Dit zijn de bedreigende, dodelijke tumoren, die we het liefst zo vroeg mogelijk opsporen, als de tumor nog niet uitgezaaid is. In dat geval kan je met een operatie of bestraling de patiënt nog wel genezen, maar als de ziekte is uitgezaaid is die kans helaas veel kleiner.

Een vlekje op de long

Bij een vlekje op de long is vaak aanvankelijk niet met zekerheid te zeggen of dit goedaardig of kwaadaardig is. Er zijn dan aanvullende onderzoekingen nodig, zoals een CT scan of een PET scan. Hiermee kun je zien of er beschadiging is opgetreden, en of er uitzaaiingen zijn. Met een punctie of biopsie van een van de verdachte plekken wordt materiaal verzameld voor microscopisch onderzoek waarmee de patholoog kan zeggen of het een kwaadaardige tumor is.

Kortom: bij een vlekje op de long is het verstandig verder onderzoek te laten doen, het hoeft niet een kwaadaardige tumor te zijn, maar aangezien longkanker veel voorkomt en een tijdige behandeling veel narigheid kan voorkomen is een grondige analyse van levensbelang.