Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Etalagebenen? Blijven lopen!

20-2-2018

Door dr. Denise Nio

Chirurg

“Etalagebenen? Blijf lopen, stop met roken en eet gezond.”

Pijn in de benen bij lopen kan duiden op ‘etalagebenen’. De medische term is “claudicatio intermittens”. De typische klachten zijn kramp in de kuiten na een stuk lopen, wat overgaat als je stil staat, waarna je weer verder kan lopen. De term etalagebenen komt omdat mensen vaak bij een etalage stilstaan, zogenaamd om iets te bekijken, totdat de pijn is afgezakt. Een simpele  bloeddrukmeting aan benen en armen bij de huisarts of specialist kan aantonen of dat het geval is.

Oorzaken etalagebenen

De oorzaak is een vernauwing of verstopping van de beenslagaders. Dat komt meestal door slagaderverkalking (atherosclerose). Hierbij ontstaan vetophopingen met ontstekingscellen in de vaatwand die de doorstroming van het bloed belemmeren. Daardoor komt er relatief te weinig (zuurstofrijk) bloed in de kuitspieren bij het lopen en dat geeft pijnkrampen: de kuitspieren verzuren. Als de kuitspieren minder hard hoeven te werken (bij stilstaan), is er minder zuurstofbehoefte en zakt de pijn af.

Bewegen, ook door de pijn heen

De behandeling is er op gericht om via eigen vaatomleidingen meer bloed in de kuitspieren te laten komen. Juist veel oefenen, dat wil zeggen lopen, óók door de pijn heen, zorgt ervoor dat die omleidingen kunnen ontstaan. Dit noemen we looptraining. Meestal sturen we patiënten hiervoor door naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die de patiënt daarin begeleidt. Want door de pijn heen lopen is niet voor iedereen even makkelijk.

Dotteren of bypass

Soms lukt bewegen niet en wordt de pijn zo erg dat mensen nog maar enkele meters kunnen lopen en soms al pijn in rust hebben. Dan kan een dotterbehandeling of een bypass-operatie nodig zijn. Dit hangt af van de plaats waar de vernauwing of verstopping zit en hoe lang de vernauwing of verstopping is.

Bloeddruk, cholesterol, diabetes, roken

Het andere deel van de behandeling is er op gericht om het ontstaan van slagaderverkalking te verminderen. Slagaderverkalking wordt veroorzaakt door meerdere factoren, zoals roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte. Ook overgewicht en weinig lichaamsbeweging spelen een rol. Al deze risicofactoren moeten zo goed mogelijk behandeld worden. Medicijnen als ascal (bloedplaatjesremmer) en statines (tegen een hoog cholesterol) worden hierbij bijna altijd gegeven.