Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Gehoorschade bij kinderen

27-11-2017

Ruim één derde van 9 tot 12-jarigen heeft soms een piep in het oor na het luisteren naar harde muziek en zelfs 3 procent heeft dat vaak of altijd. Dat blijkt uit een inventarisatie naar het luistergedrag van deze groep kinderen door de commissie PrevENT van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

 

Vrijdag 24 november gaf KNO-arts Dennis Kox van het Spaarne Gasthuis voorlichting over gehoorschade op basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen. Hij leerde de kinderen hoe je beschadiging van je oren kan voorkomen. Maar liefst 90 procent van de leerlingen is bereid oordoppen te dragen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Een voorwaarde is dan wel dat andere kinderen in de omgeving dat ook doen. Uit het onderzoek is gebleken dat circa 1 op 3 leerlingen meer dan een uur per dag naar muziek luistert. Ook gaan basisscholieren al regelmatig naar feestjes met harde muziek. Deze gegevens motiveren KNO-artsen zoals Dennis Kox om voorlichtingen te blijven geven op basisscholen.

Het uiteindelijke doel is mensen bewust maken van de ernstige gevolgen van naar harde muziek luisteren op een jonge leeftijd. Het voorkomen van gehoorschade zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het voorkomen van gaatjes in het gebit.

Meer over

KNO