Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Halve knieprotheses: snel weer op weg

18-10-2019

Maaike Molenaar (66 jaar) kreeg 2 halve knieprotheses en was weer snel helemaal op de been: “Echt onvoorstelbaar: ik heb geen pijn, ik kan gewoon lopen en mijn benen zijn weer recht!”

Patient op fitness apparatuur

“Na een leven van zittend werk, veel in de auto gezeten ook, ging ik opeens van alles doen. In 2011 begonnen de klachten. Ik kreeg steeds meer moeite met lopen, was net zo’n waggelende eend. Mijn knieën blokkeerden telkens, last met slapen, traplopen ging niet. In tijd van een half jaar had ik O-benen. En die voortdurende schurende pijn in je knieën, daar word je gek van. Met dokter Horstmann heb ik een klik. Hij is kundig, dat vooral, en ook duidelijk, heel prettig. Hij adviseerde een halve knieprothese. “Ik dacht: nu ben ik nog jong, alleen door die versleten knieën kan ik niks meer. En nu, met m’n halve knieprotheses doe ik alles weer!”

Weer meer kracht

“Mijn kruisbanden zijn gelukkig goed, dat is een voorwaarde. Nadat in 2013 in mijn linkerknie een stukje van de binnenmeniscus was verwijderd, ben ik gaan sporten. Dat is wel belangrijk. Spieren opbouwen in mijn boven- en onderbenen, zonder mijn knieën te belasten. Toch bleek de kracht in mijn rechterbeen nog maar 39%. En dat was het betere been. Afgelopen april kreeg ik mijn eerste halve knieprothese. Een kunstgewricht van metaal en kunststof aan de binnenkant van mijn knie, waardoor mijn knie weer goed buigt. En de kracht in mijn been was in augustus 95%. Ongelooflijk toch?”

Alles zonder pijn

“Ik wist niet wat me overkwam na de operatie. De pijn was weg. Na 2 dagen naar huis, met oefeningen. De vierde dag kwam de fysiotherapeut met een gericht programma. Na 7 weken op controle had ik mijn kruk mee, alleen omdat mijn andere knie nog steeds regelmatig op slot zat. Gelukkig mocht die knie in september ook. Dat herstel ging nog veel sneller. Met een week liep ik nog maar met 1 kruk en na 2 weken trainde ik thuis op een hometrainer. Na 4 weken deed ik zelf weer de boodschappen, op de fiets. En nu kan ik gewoon winkelen, naar een tuincentrum, alles zonder pijn. Ik ben elke dag dankbaar dat er goed iets aan te doen was!”

Meer over

Orthopedie