Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Beweegkamer op de afdeling oncologie

15-10-2018

Chemotherapie vraagt veel van het lichaam. Sommige patiënten krijgen meerdere dagen, 24 uur per dag medicatie toegediend. Tijdens deze behandeling kunnen zij de afdeling niet verlaten en kunnen ze geen gebruik maken van de algemene fysiotherapieruimte. Omdat juist deze patiënten veel baat hebben bij een goede conditie, opent op donderdag 18 oktober 2018 de beweegkamer op de afdeling oncologie van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp.

Lisette de Jong, gespecialiseerd verpleegkundige oncologie, stelde de vraag: hoe houden we patiënten die een chemobehandeling krijgen in een zo goed mogelijke conditie? Lisette: “Veel van onze patiënten hebben last van vermoeidheid en andere bijwerkingen als gevolg van hun behandeling, zoals misselijkheid en pijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze klachten verminderen door te bewegen. Hierdoor wordt de behandeling beter te verdragen en hoeven de artsen de dosering van de chemotherapie minder vaak bij te stellen.”

Ontmoetingsplek

Door een bewegingsruimte op de afdeling kunnen meerdere patiënten tegelijk bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Een voordeel is dat de fysiotherapeut zo meer tijd heeft voor de patiënten, maar dat is niet het enige. Lisette: “Een beweegruimte is ook een soort ontmoetingsplek. Het is leuker om met elkaar te bewegen en de stap om er gebruik van te maken wordt kleiner. En dat ondanks dat veel mensen zich eigenlijk te vermoeid voelen om te bewegen.”

Realiseren

Danielle Groothand, senior gespecialiseerd verpleegkundige oncologie: “De beweegkamer voor de afdeling was een langgekoesterde wens. Met behulp van Vrienden Spaarne Gasthuis hebben we uiteindelijk de stichting Roparun bereid gevonden om deze droom te financieren. Onze dank daarvoor is groot!”

De wereld rond in de beweegkamer

In de beweegkamer staan diverse fitnessapparaten. “Wij zijn vooral heel erg blij met het fietslabyrint. Hiermee kan de patiënt op de hometrainer virtueel over de hele wereld fietsen. Uit ervaring tijdens mijn stage bij het toenmalige VUmc – tegenwoordig het Amsterdam UMC – weet ik dat hier ontzettend veel gebruik van werd gemaakt door de patiënten die daar opgenomen lagen. Ik verwacht dat dat hier net zo wordt”, aldus Danielle.

Officiële opening

De officiële opening van de beweegkamer is op donderdag 18 oktober van 16:30 uur tot 18:00 uur in de huiskamer van de dagbehandeling oncologie. Na de opening door een patiënt is er de mogelijkheid om de nieuwe ruimte te bekijken onder het genot van een hapje en drankje.