Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Hoe heilig is de schijf van vijf?

9-1-2019

Diëtisten Charlotte Koops en Nikita Buis vinden de schijf van vijf zeker nuttig, maar patiënten kunnen een aanvulling vaak goed gebruiken.

“Gezonde voeding is belangrijk, maar kijken naar wat een patiënt nodig heeft om beter te worden is misschien nog wel belangrijker. Vaak zijn dat voldoende eiwitten, calorieën en beweging. Elk ziektebeeld vraagt om een eigen dieetadvies. Daar zorgen binnen het Spaarne Gasthuis 14 diëtisten voor. Voor goed herstel is meer focus op voeding belangrijk.”

Niet altijd binnen de schijf
“De schijf van vijf en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid brood, melk en groente die elke doelgroep nodig heeft, zijn de vertolking van richtlijnen voor goede voeding”, vertelt Koops. “Voeding in het ziekenhuis moet hier natuurlijk niet mee botsen, maar patiënten eten vaak minder, terwijl tijdens een opname vaak anderhalf keer meer nodig is aan voedingsstoffen vergeleken met iemand die fit is. Vooral extra eiwitten zijn  belangrijk, omdat ziekte invloed heeft op spierweefsel. Dan zijn eiwitrijke maaltijden die zuivel, vlees, vis, kaas, vegetarische vleesvervangers of sojaproducten bevatten soms niet genoeg.” Buis: “De voeding van de patiënt wordt dan aangevuld met extra eiwitrijke producten. En die vallen niet altijd binnen de schijf van vijf. En naast juiste voeding is waar mogelijk beweging natuurlijk ook erg belangrijk.”

 

Meer over

Diëtetiek