Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Hoe word ik gipsverbandmeester?

15-8-2018

Als gipsverbandmeester leg je gips- of kunststofverbanden aan om een botbreuk of andere aandoening te laten herstellen. Je komt in aanraking met allerlei mensen die een arm of been gebroken hebben, een enkelband gescheurd hebben of ander letsel of een aandoening hebben waarvoor een gipsverband nodig is. De vereiste vooropleiding voor dit vak is een diploma Fysiotherapie of Verpleegkunde. De opleiding voor gipsverbandmeester duurt 19 maanden. Er zijn zo’n 400 gipsverbandmeesters in Nederland.

‘Om dit vak goed uit te oefenen moet je naast je medische kennis en sociale vaardigheden ook een goed technisch inzicht hebben, vertelt gipsverbandmeester Kees van Schie. Je moet van klussen houden! Het leuke aan mijn vak vind ik de creativiteit en het contact met de patiënten. Je moet in korte tijd veel doen. Je legt het gips aan en je moet de informatie op een goede en vlotte manier overbrengen. Binnen een paar seconden na binnenkomst probeer je vast te stellen wie je voor je hebt, bijvoorbeeld een angstige persoon of iemand die minder snel van begrip is. Daar houd je vervolgens rekening mee in je informatie- en verrichtingenaanpak’.

De krenten in de pap

‘Onze werkdag begint met het spreekuur samen met de arts. Mensen komen langs om hun gips eraf te laten halen, aan te laten leggen of te bewerken. Wij werken proactief samen met de arts. Verder doen wij wondcontroles en geven de patiënten hun eerste oefeningen op als ze net in het gips zitten, of juist daar net uit zijn. Regelmatig hebben we een ‘special’. Dit is bijvoorbeeld een peesletsel waarbij je heel nauwkeurig en kundig moet zijn om het gips op de juiste wijze aan te leggen. Deze afspraken gaan buiten het arts-spreekuur om en dit zijn voor ons de krenten in de pap. Ook wij komen op de OK of gipsen in voorkomende gevallen patiënten voor de spoedeisende hulp’.

‘Het werk is ook afwisselend. Je krijgt patiënten van alle leeftijden, verschillende soorten aandoeningen, verschillende soorten gipstoepassing en je hebt te maken met verschillende materialen en technieken. Daarnaast hebben wij de kennis om artsen goed te kunnen adviseren over nieuwe technieken en toepassingen. Ook geven wij gipstraining aan hen inclusief de technieken en aandachtspunten die horen bij het weer op zijn plaats brengen van botbreuken. ’

’Het werkt!’

‘Een mooi voorbeeld van toegepaste creativiteit is een constructie die ik jaren terug heb bedacht en gemaakt voor een baby die bij de geboorte zijn bovenbeentje had gebroken. Ik ben toen naar de couveuseafdeling gegaan met een Hema centimeter en een blocnootje. Ik heb de binnenmaten van de couveuse opgemeten. Met wat hout, de gipszaag, een handboormachine en 4 schroeven heb ik een klein beengalgje in elkaar gezet. Het kindje werd door ons 20 minuten later hierin in tractie gelegd en het werkte. Dit kun je alleen maar verzinnen als je je eigen creativiteit laat meewerken!’