Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Hoe zit dat met je amandelen?

7-3-2018
Profielfoto KNO-arts Dick Wong Chung

Door Dick Wong Chung

KNO-arts

Heb jij je amandelen nog? Waar zijn ze nou eigenlijk goed voor en waarom worden ze zo vaak weggehaald?

KNO-arts Dick Wong Chung heeft hierover gepraat met onder andere het Haarlems Dagblad. Hij vertelt over de ontwikkelingen die hij meemaakt in zijn vak en wat de verschillen zijn tussen kinderen en volwassenen.

Waar dienen je amandelen voor?

Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd. Juist die amandelen worden vaak weggehaald. Waarom is dat zo?

Hoe vaak en waarom worden amandelen weggehaald?

“Had ik vroeger wekelijks zestien kinderen op de operatietafel, voor deze week staat er niemand gepland”, vertelt Wong Chung. Veel 55-plussers hebben geen keelamandelen meer. Tegenwoordig worden deze echter veel minder snel weggehaald. Alleen wanneer het echt nodig is, besluiten de artsen om de keelamandelen te verwijderen. Bijvoorbeeld als iemand vijf keer in het jaar een keelontsteking heeft of de amandelen te groot worden waardoor iemand zijn neus wordt afgesloten.

Bij jonge kinderen zijn de amandelen nog erg belangrijk. “Baby’s en jonge kinderen hebben nog geen goed afweersysteem. Tot een jaar of twee werken keelamandelen als een extra ‘poortwachter’. Naarmate kinderen ouder worden, bouwen zij meer antistoffen op. Dan hebben de amandelen geen functie meer”, Aldus Wong Chung.

Hoeveel pijn doet het verwijderen van je amandelen?

Volwassenen hebben vaker last van pijnklachten na het verwijderen van hun amandelen. Dat komt omdat de operatie ingewikkelder is dan bij een kind. “Bij kinderen worden de amandelen geknipt en dat gaat vrij eenvoudig. We maken een klein sneetje waardoor de amandel uit zijn ‘schil’ kan worden gehaald.” “Bij wat grotere kinderen en volwassenen worden de amandelen gepeld. Dit duurt langer en gebeurt onder narcose.”

Wist je dat..

de amandelen van kinderen in de leeftijd 3 tot 10 jaar groot zijn, ze nog groter worden in de puberteit en daarna weer heel erg klein worden? Bij volwassenen zijn ze heel onopvallend en bijna niet meer te zien.