Sluiten
Thuis in
uw dossier

Hoge hakken zijn als alcohol

20-2-2017

Door Bernard Schutte

Orthopedisch chirurg

”Hoge hakken zijn als alcohol: na je 18e en met mate, dan gaat het het langste goed!”

Op de voet- en enkelpolikliniek van het Spaarne Gasthuis zijn scheefstaande grote tenen (hallux valgus) een veel gezien probleem. Het zijn met name vrouwen die met dit probleem te maken krijgen. Het ligt vaak, maar niet altijd aan de schoenen.

Scheve tenen: aangeboren, artrose of hoge hakken?

Er zijn 3 belangrijke oorzaken van scheefstand van de grote teen. Schoenen kunnen het probleem zijn. Door het dragen van hoge hakken ontstaat er bij lopen veel druk op de voorvoet. Gecombineerd met een te smalle en spits toelopende voorkant van de schoen leidt dit tot het naar buiten drukken van de grote teen. Als iemand lang op zulke schoenen loopt ontstaat er zo een permanente scheefstand.
Het kan aangeboren zijn. Soms hebben vrouwen al van jongs af aan een scheve grote teen. Het dragen van schoenen veroorzaakt dan pijn.
Ook door artrose (slijtage van een gewricht) in de voet kan er een scheefstand optreden. Dit gaat vaak gepaard met inzakken van de voet en hamertenen.

Een hallux valgus geeft niet altijd en bij iedereen evenveel problemen. Bij lichtere vormen ontstaan er alleen klachten bij het dragen van dichte schoenen. Daarom melden veel patiënten zich pas in de herfst als de open schoentjes weer in de kast verdwijnen. De ernstiger vormen van hallux valgus geven problemen in iedere schoen. Deze mensen lopen alleen op blote voeten prettig.

Steunzolen of operatie?

De behandeling hangt af van de oorzaak en de ernst van de scheefstand. Met een steunzooltje en schoeneneadvies van de orthopedisch schoentechnicus kunnen vaak lichtere vormen van hallux valgus worden behandeld. Bij oudere patiënten kan een aangepaste schoen de oplossing zijn als een operatie op veel bezwaren stuit. Wordt er gekozen voor een chirurgische behandeling, dan bestaat deze uit het verwijderen van een pijnlijke knok en het rechtzetten van de grote teen door een verandering van de stand van het middenvoetsbeentje. Na de operatie wordt er een spalk aangelegd voor zes weken om de teen in de goede stand te houden. De kans op het opnieuw krijgen van een hallux valgus na een operatie ligt rond de 10%: die kans wordt veel groter als de hakken opnieuw aan gaan.

Meer over

Orthopedie