Sluiten
Thuis in
uw dossier

Individuele aanpak bij een bariatrische operatie

5-11-2020

Wie bij het Obesitas centrum van het Spaarne Gasthuis op de wachtlijst staat voor een bariatrische operatie heeft er vaak al een ingrijpend voortraject op zitten. De beslissing voor zo’n operatie is voor velen vaak een ‘laatste redmiddel’. Patiënten kiezen vaak voor een traject bij het Spaarne Gasthuis vanwege de individuele behandeling en begeleiding.

Jarenlange ervaring

Als bariatrisch chirurgen van het Obesitas centrum opereren wij inmiddels al veertien jaar en voeren jaarlijks ruim 1000 operaties uit. Hoe langer we ermee bezig zijn, hoe meer we zien dat een één-op-één advies en behandeling van patiënten voor ons de beste manier is. Iedereen krijgt een unieke aanpak in het Obesitas centrum van ons ziekenhuis en dit maatwerk zorgt voor vertrouwen, verbinding en goede resultaten.

Screening voor een operatie

Die individuele aanpak begint met een uitgebreid screeningstraject. Dit traject kan enkele maanden duren. De centrale vraag is: ‘komt deze persoon in aanmerking voor een operatie en is dit het juiste moment?’ Daarvoor gelden een aantal, min of meer zakelijke, criteria zoals leeftijd, BMI (ondergrens 40, bij comorbiditeit 35) en rookgedrag. Minstens zo belangrijk zijn de gesprekken met de chirurg, internist, medisch psycholoog en diëtist. We zijn dan echt streng. We willen zeker weten dat de motivatie sterk genoeg is en men beseft dat de levensstijl na de operatie drastisch moet veranderen.

Individuele begeleiding

Een operatie is echt het laatste dat je kunt doen om af te vallen, je moet alle andere mogelijkheden al geprobeerd hebben. We komen het af en toe tegen: mensen die medisch gezien aan alle criteria voldoen, maar er emotioneel niet klaar voor zijn. Bijvoorbeeld omdat ze allerlei problemen aan het stapelen zijn. Die moeten dan eerst opgelost worden voordat ze zo’n grote stap kunnen zetten. Daar helpen wij bij. Soms vinden we dat iemand beter eerst aan de slag kan gaan met een diëtist of bijvoorbeeld sporttherapeut, of dat de suikerziektebehandeling beter kan worden ingesteld. Nadat een patiënt ook dit traject heeft doorlopen beoordeelt het obesitasteam de patiënt opnieuw. Het komt ook voor dat mensen dan geen operatie meer willen. Of nog beter: dat het niet meer nodig is, omdat ze gezonder zijn gaan leven en zijn afgevallen.

Operatie en nazorg

Bij ‘groen licht’ is het nog een week of twee wachten op de operatie. Die wachttijd vinden veel patiënten fijn, omdat ze zich hierdoor praktisch kunnen voorbereiden. Het streven is om binnen drie maanden het traject van het eerste consult tot en met de operatie te doorlopen. Daarna volgt het langste traject: de nazorg. Ook dan staat ons team van het Obesitas centrum klaar om mensen levenslang te begeleiden als dat nodig is.

Neem jij ook de stap?

De keuze voor een maagverkleining of -omleiding maak je niet zomaar. Heeft u een BMI van 35 of hoger en wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Plan dan eens een gratis info-date met een van onze verpleegkundig specialisten. Wij staan telefonisch of veilig in het ziekenhuis voor u klaar.