Sluiten
Thuis in
uw dossier

Klein koffertje zorgt voor grote afleiding

16-6-2020

Kinderen die voor een behandeling of onderzoek in het ziekenhuis komen, kunnen soms wel een afleidingskoffertje gebruiken. Een koffertje vol met speelmateriaal om de aandacht van het kind naar iets prettigs te brengen. Jet Poll, medisch pedagogisch hulpverlener, zegt: “Het afleidingskoffertje wordt met name gebruikt in behandelkamers van verschillende afdelingen, zoals op de poli kindergeneeskunde, de poli chirurgie en de spoedeisende hulp.”

Het idee voor een speciaal koffertje, met daarop de mascotte van het ziekenhuis, ontstond tijdens de cursus Skills4Comfort. Dit is een vaardigheidscursus om angst, pijn en stress bij patiënten (volwassenen én kinderen) te verminderen. Poll: “Medewerkers van verschillende afdelingen binnen het Spaarne Gasthuis die in contact komen met kinderen volgden deze cursus. De cursus leert je onder andere hoe je een kind het beste kunt geruststellen bij een medische ingreep.” Taal en toenadering spelen een belangrijke rol. Met de juiste woorden, ademhalings- en ontspanningstechniek kun je een kind op zijn gemak stellen. “Eigenlijk is afleiding een goed hulpmiddel.” geeft Poll aan.

Dankzij Stichting Vrienden Spaarne Gasthuis komt er vanaf september op verschillende afdelingen in het Spaarne Gasthuis een afleidingskoffertje te liggen. Daarnaast is het een initiatief, die ontstaan is uit een samenwerking tussen de Commissie Kindvriendelijk Spaarne Gasthuis, afdeling communicatie en fondsenwerving.