Sluiten
Thuis in
uw dossier

Coronavirus:

Kom in beweging!

29-11-2017

Door dr. Saskia ten Wolde

Reumatoloog

Met de komst van de herfst breken zware tijden aan voor reumapatiënten. Zij zouden last hebben van koud en mistig weer. Deze hardnekkige volkswijsheid blijkt een fabeltje. Kou en vocht hebben geen direct verband met reumaklachten. Wat wél vaststaat is dat bewegen, in alle jaargetijden, goed is voor mensen met reuma.

Saskia ten Wolde, reumatoloog in het Spaarne Gasthuis: “Veel mensen denken dat bewegen niet goed is voor reumapatiënten. Door beweging slijten de gewrichten,is het idee en daarom zou het voor reumapatiënten niet verstandig zijn. Maar deze gedachtegang klopt niet. Door bewegen worden gewrichten juist sterker en soepeler. De spieren worden krachtiger en hierdoor worden de gewrichten minder belast. Bewegen is dus – hoe moeilijk en pijnlijk het ook kan zijn – juist heel belangrijk voor reumapatiënten. Het kan verergering van de klachten voorkomen en bestaande klachten zelfs verminderen. Ook kan het medicijngebruik verminderen.”

Bewegen op maat

Bewegen is dus het devies, maar niet iedereen kan evenveel en even intensief bewegen. Verschillende zaken spelen daarbij een rol, zoals de conditie van de spieren en gewrichten en de conditie in het algemeen. Ook is van belang welke vorm van reuma iemand heeft. Ontstekingsreuma bijvoorbeeld, kent rustige en actieve periodes. In de actieve periodes, hebben patiënten veel last van ontstekingen en is het goed om rustig aan doen. Normaal bewegen of oefenen is belangrijk om stijfheid te voorkomen, maar niet te veel. Als de aandoening rustiger wordt kunnen patiënten weer meer doen.

Goede begeleiding

De reumatologen raden patiënten aan om te bewegen onder goede begeleiding van een oefen- of fysiotherapeut. Ten Wolde: “Wij bieden onze patiënten de gelegenheid deel te nemen aan een groepsrevalidatietraject. Dat is een programma waarin ze begeleid worden door specialisten uit verschillende disciplines. Een fysiotherapeut richt zich op het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden en conditie. Een ergotherapeut helpt de dagelijkse handelingen zo zelfstandig mogelijk te kunnen verrichten. Ook de reumaconsulent speelt, als eerste aanspreekpunt voor de patiënt, een belangrijke, coördinerende rol. Een van de onderdelen uit het programma is hydrotherapie. Door oefeningen in een verwarmd zwembad neemt de pijn in de gewrichten af en dat komt de bewegingsvrijheid van de patiënten ten goede.