Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Minder complicaties na operatie dikkedarmkanker

2-4-2019

Jaarlijks krijgen meer dan 14.000 mensen in Nederland de diagnose dikkedarmkanker te horen. Deze ingrijpende ziekte wordt behandeld door het deel van de darm waar de tumor zich bevindt te verwijderen. De gezonde delen van de darm worden daarna weer operatief aan elkaar bevestigd. Dit heet in medische termen een darmnaad.

Helaas treden in ongeveer dertig procent van de gevallen complicaties op na een dergelijke behandeling, vaak als gevolg van infecties of lekkages. Maar door nieuw onderzoek is er mogelijk een manier gevonden om de kans op complicaties flink te verminderen. In het onderzoek kregen ongeveer 250 patiënten met dikkedarmkanker een antibioticadrank – selectieve darmdecontaminatie (SDD) genaamd – toegediend rond hun operatieve ingreep. Deze groep werd vergeleken met een groep van gelijke grootte die geen SDD kreeg toegediend.

Halvering

De resultaten zijn veelbelovend. “Uit de resultaten blijkt een halvering van het aantal infecties na een darmkankeroperatie bij toevoeging van SDD aan de standaardbehandeling”, aldus Gabor Abis, de chirurg in opleiding in het Spaarne Gasthuis die later dit jaar promoveert op dit onderzoek. “Dit kan patiënten complicaties besparen en zorgen voor betere uitkomsten en een sneller herstel van een operatie voor dikkedarmkanker.” De antibioticadrank SDD werd eerder al met goed resultaat gebruikt voor andere doeleinden op intensive care afdelingen in Nederland.

Standaardbehandeling

Als gevolg van de resultaten van dit onderzoek kan SDD in de toekomst deel worden van de standaardbehandeling van dikkedarmkanker in Nederland. “In het Spaarne Gasthuis is dit al het geval”, aldus de initiatiefnemer en supervisor van dit onderzoek, chirurg Steven Oosterling. “De overige ziekenhuizen die deelnamen aan het onderzoek zijn hier ook mee bezig. Daarnaast zijn ook andere ziekenhuizen geïnteresseerd, zowel in binnen- als buitenland.”

Eindresultaat

Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor chirurgen the British Journal of Surgery. De publicatie is het eindresultaat van bijna vier jaar onderzoek en een hoop inspanning en analyses. Behalve de enthousiaste ontvangst door andere medische centra is het onderzoek ook geselecteerd als een van de beste onderzoeken van het jaar op een groot internationaal congres op het chirurgische vakgebied.

Bent u geïnteresseerd in de volledige publicatie? U kunt hem hier bekijken.

Meer over

Chirurgie