Sluiten
Thuis in
uw dossier

Minister Bruins bespreekt (Ont)Regel de Zorg

28-1-2019

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport bracht vanmiddag een werkbezoek aan het Spaarne Gasthuis om de eerste resultaten in de praktijk van het project (Ont)Regel het Spaarne Gasthuis te bespreken. Gerlach Cerfontaine, voorzitter van de regiegroep (Ont)Regel het Spaarne Gasthuis en voorzitter van de Vereniging van Artsen-Automobilisten (VvAA) sloot hier ook bij aan.

Ruim een jaar geleden toonde onderzoek van de landelijke denktank (Ont)Regel de Zorg aan dat dokters en verpleegkundigen maar liefst 40 procent van hun werktijd besteden aan administratie. Dit percentage is onaanvaardbaar hoog, zeker met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Het was voor het Spaarne Gasthuis en het ministerie van VWS aanleiding om de strijd aan te gaan met overbodige en omslachtige administratie.

Minister Bruins: “Het programma (Ont)Regel de Zorg heeft als doel de regeldruk die zorgprofessionals en patiënten ervaren merkbaar terug te dringen. Dat krijgen we niet voor elkaar zonder de inbreng van al die hardwerkende zorgprofessionals. Ik zie vandaag dat het personeel in het Spaarne Gasthuis resultaat boekt met ‘Ontregel het Spaarne Gasthuis’. Ik vind dat een mooi voorbeeld van een lokale aanpak, die mij – en hopelijk ook andere ziekenhuizen – inspireert. Want het laat zien dat snoeien in de regels leidt tot meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier. En dat is precies wat we willen.”

Belangrijke eerste stappen zijn gezet door zorgverleners zelf te laten bepalen welke administratieve taken geschrapt of verbeterd kan worden. “Door dit project zijn we extra kritisch gaan kijken welke administratieve taken echt nodig zijn. Het motto is: snappen of schrappen”, aldus Vera Lindaard, senior verpleegkundige van de afdeling chirurgie.

Op diverse plekken werden nog papieren opnamenboeken gebruikt, terwijl alle informatie al opgeslagen wordt in een elektronisch patiëntendossier. Die opnamenboeken zijn snel weg, maar het Spaarne Gasthuis heeft een veel grotere ambitie. Daarbij zit complexe regelgeving soms in de weg: “Veel regeldruk komt van buitenaf. Daarom zijn we blij met het bezoek van de minister, zodat we samen kunnen optrekken om dit probleem aan te pakken,” legt Ivo van Schaik, bestuursvoorzitter Spaarne Gasthuis uit. “Samenwerking is cruciaal en daarin nemen wij graag het voortouw.”