Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Monster van angst

28-9-2017
Foto Jolande Zwemmer

Door Jolande Zwemmer

Maatschappelijk werker

”Zijn vrouw was overleden.  Deze lange imposante man vertelt mij dat hij dit nimmer te boven is gekomen. Gelukkig was daar zijn dochter die er een zware klus aan kreeg om vader te ondersteunen. Ten gevolge van vele lichamelijke klachten werd hij een vaste klant in het ziekenhuis.”

”De opname op de afdeling psychiatrie was ingegeven vanwege angst voor de dood. Thuis kreeg hij 3 maal per dag zorg, maar het monster van de angst in nachtelijke uren kon hij alleen bezweren met 112 bellen, waardoor hij een bekende werd van de ambulancedienst. Op onze afdeling gaf deze trotse 81-jarige man voor het eerst toe dat hij het niet meer redde thuis en hij naar een zorgcentrum wilde. Vooral dochter was opgelucht na dit besluit.

Zolang mogelijk zelfstandig wonen voor ouderen was inmiddels het  credo van onze minister.  Een nobel streven,  alleen niet voor ouderen die een beschermende omgeving zoeken en een ‘ongeplande’ zorgbehoefte hebben. Helaas:  de indicatie zorgcentrum werd afgewezen en kon hij geen gebruik maken van de woonplek die ik voor hem had gevonden.

Vele bezoekjes aan de spoedeisende hulp en ambulance-ritjes verder, werd hij opnieuw op onze afdeling opgenomen. Uitgeput als hij was vroeg hij om hulp bij levensbeëindiging indien hij weer naar huis zou moeten. Voor de tweede maal werd de aanvraag afgewezen. Hierna heb ik de huisarts uitgenodigd voor een zorgoverleg, samen met Loket Nazorg, familie en behandelaren. De huisarts overwoog inmiddels het euthanasieverzoek. Als een reddende engel regelde de specialist ouderengeneeskunde, zonder protocol/afvinklijstjes en diagnostiek, dat meneer alsnog naar een verpleeghuis kon, alwaar hij onlangs rustig is overleden.”