Sluiten
Thuis in
uw dossier

Niet-coronazorg start gefaseerd op

1-5-2020

Het aantal patiënten met het coronavirus in het Spaarne Gasthuis neemt langzaam af. Zo komt er geleidelijk meer ruimte om de zorg die we hebben moeten uitstellen weer op te pakken. Dit doen we stap voor stap en op een veilige manier.

Urgente zorg eerst

We starten met de patiënten voor wie de zorg het snelst nodig is. Zo voorkomen we dat hun situatie verslechtert. Onze medisch specialisten bekijken dit per patiënt en gebruiken ook landelijke richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld. Sommige patiënten moeten mogelijk langer op een afspraak wachten dan ze gewend zijn. Is uw afspraak of ingreep uitgesteld door het coronavirus? Wij nemen contact met u op zodra we een nieuwe datum met u kunnen plannen. Acute zorg gaat – net als de afgelopen periode – altijd door. Denk daarbij aan oncologische behandelingen, bevallingen en de spoedeisende hulp.

Ivo van Schaik, voorzitter raad van bestuur: “Corona is voorlopig nog niet uit ons leven verdwenen. Dat betekent dat we nog een tijd te maken hebben met een beperkte capaciteit en maatregelen om verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. Wat bij ons steeds voorop staat is verantwoorde zorg in een veilige omgeving, volgens de richtlijnen van het RIVM. We begrijpen heel goed dat deze onzekerheid vervelend is voor mensen. Het liefst zouden we alle uitgestelde afspraken zo snel mogelijk inplannen. Het is echter belangrijk te beginnen waar de urgentie het grootst is. Het kan daardoor zijn dat een nieuwe patiënt sneller aan de beurt is dan iemand die eerder al een afspraak had. We hopen op ieders begrip voor deze situatie.”

Beperkte capaciteit

De zorg aan coronapatiënten vraagt nog steeds veel van onze beschikbare capaciteit. Het ziekenhuis zal langere tijd een corona-afdeling en IC-bedden beschikbaar houden. Veel bedden, materialen en beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, worden ingezet op die afdelingen. Ook een belangrijk deel van onze medewerkers blijft daar nog nodig en kan dus niet worden ingezet op andere afdelingen.

Anderhalve meter

Achter de schermen werken we er hard aan om op een veilige manier weer meer patiënten te kunnen ontvangen. Ook in het ziekenhuis gelden de regels van de anderhalve-meter-samenleving. Dat betekent bijvoorbeeld dat we de wachtkamers en gangen zo inrichten dat mensen makkelijk anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden en dat we minder mensen tegelijkertijd kunnen ontvangen op de poliklinieken.

Zorg op afstand

Afspraken zijn zo veel mogelijk telefonisch. Op basis van landelijke richtlijnen beoordeelt uw arts zorgvuldig of uw afspraak telefonisch kan plaatsvinden of dat u toch naar het ziekenhuis moet komen. U wordt daarover altijd op tijd geïnformeerd.