Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Nieuwe behandelmethode hernia onderzocht

4-11-2021

In Nederland hebben ongeveer 75.000 mensen last van een hernia. In ‘slechts’ 9.000 gevallen per jaar wordt een patiënt hieraan geopereerd. Voor de overige patiënten wordt momenteel onder andere in het Spaarne Gasthuis onderzoek gedaan naar een nieuwe behandelmethode, die mogelijk de pijnklachten bij de patiënt vermindert.

Bij een hernia is er sprake van een uitstulping van een tussenwervelschijf – een ring van zachter materiaal die tussen de ruggenwervels zit om beweeglijkheid van de lage rug mogelijk te maken. Hierdoor kan er druk ontstaan op een zenuw, met pijn in het been tot gevolg. Een groot deel van de herniapatiënten komt (nog) niet in aanmerking voor een operatie, omdat hun klachten naar verwachting relatief snel vanzelf over gaan. Maar voor een deel van deze patiëntengroep zijn de pijnklachten zo hevig, dat ze sterke invloed hebben op het dagelijks functioneren.

Vergelijken

“Juist voor deze patiënten doen we momenteel onderzoek naar een aanvullende behandeling”, aldus Carmen Vleggeert-Lankamp, neurochirurg bij het Spaarne Gasthuis en het LUMC. Tijdens de studie vergelijken onderzoekers twee behandelingen met elkaar: de huidige behandeling door middel van pijnstilling en een behandeling waarbij een pijnstillende injectie wordt gegeven in de buurt van de hernia. “Het doel is om te kijken of de injectie beter werkt tegen de pijn dan de huidige behandeling en hoe lang het effect van de injectie duurt. Daarnaast onderzoeken we of de reactie van de patiënt op de injectie kan ‘voorspellen’ wat het verdere verloop van de klachten zal zijn. Zo werken we toe naar op maat gemaakte behandelingen voor de patiënt.”

Eerder moment

Het gebruik van een injectie om de pijn bij herniaklachten te verminderen is niet nieuw. “Maar momenteel gebeurt dit pas op een later moment tijdens de behandeling, vaak pas na enkele maanden met klachten. Wij willen juist kijken of de injectie op een eerder moment voordeel kan bieden voor de patiënt.” Volgens de huidige werkwijze is het gebruikelijk om eerst 14 à 16 weken af te wachten of de klachten vanzelf overgaan. “In de praktijk zien we dat voor een bepaalde groep patiënten de last tijdens deze weken erg groot is. Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee, dus we zijn op zoek naar een oplossing waarbij we niet meteen opereren, maar de klachten wel dusdanig kunnen verlichten, dat het draaglijk wordt voor de patiënt.”

Deelname

Bij het onderzoek zijn specialisten en onderzoekers van verschillende afdelingen van het Spaarne Gasthuis en het LUMC en huisartsen uit de regio Kennemerland en Haarlemmermeer betrokken. Patiënten uit de regio komen in aanmerking als ze bij hun huisarts komen met pijn in het been, waarvan de huisarts denkt dat de klachten worden veroorzaakt door een rughernia. Deze patiënten worden uitgenodigd voor een gesprek om deelname aan het onderzoek te bespreken.