Sluiten
Thuis in
uw dossier

Nieuwe heup na je 80e?

29-11-2017

Een zware operatie gevolgd door een lange revalidatie. Is het wel verstandig om mensen na hun tachtigste nog een nieuwe heup te geven? Orthopedisch chirurg Peter Nolte en zijn patiënt Harmen Hoek, die op zijn 84e nog een nieuwe heup kreeg, over de voor en nadelen.

Peter Nolte: “Meestal hebben oudere mensen bij heupklachten alles al gedaan om een operatie te vermijden. Fysiotherapie, medicijnen, een prik in de heup. Blijven ze dan toch met pijn rondlopen? Dan ga ik samen met ze kijken wat we kunnen doen. Naast medisch onderzoek bespreek ik het intensieve traject, de risico’s – zoals botbreuken tijdens de operatie –, en de ambities. Wat verwacht een patiënt van de nieuwe heup? Wat wil of kan hij nog doen? Het gaat om de kwaliteit van leven. Kan ik die vergroten? Wie ben ik dan om te zeggen dat iemand te oud is. Ik zie mensen er vaak enorm op vooruit gaan met een nieuwe heup. Soms zijn de risico’s te groot, zoals bij hartproblemen of als de spierconditie te slecht is, waardoor iemand zal blijven manken. Bij twijfel zoek ik in ieder geval altijd de samenwerking op, zoals met de geriater of anesthesioloog. Je wilt er met elkaar, het team en de patiënt, goed uitkomen. Het is, en blijft maatwerk, ieder geval is anders.”

Harmen Hoek, 85, heeft twee nieuwe heupen: “Mijn linkerbeen is korter dan mijn rechterbeen, dus ik heb mijn hele leven al problemen. In 2001 kreeg ik mijn eerste nieuwe heup van dokter Nolte, aan de linkerkant. Na vijf weken voelde ik me als herboren! Vorig jaar kreeg ik opnieuw veel pijn. Vreselijk! Nog erger dan jeuk. Dokter Nolte vond het op mijn leeftijd riskant om nog te gaan opereren. Maar ik zei, ‘weet u, ik heb kleinkinderen, daar wil ik nog zoveel mee doen’. Ik durfde het wel aan. En de dokter gelukkig ook, want ik ben toen toch geopereerd. Binnen no time stond ik op een ladder in mijn tuin de haag te snoeien. Als ik sta, zit en kook voel ik geen pijn, alleen nog een beetje als ik loop – daarvoor ga ik naar de fysio. M’n kleinkinderen kunnen weer met opa over de grond rollen. Nadelen aan de operatie? Die zijn er niet. Alleen maar voordelen, ik voel me fantastisch!”