Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Om de hoek revalideren

18-12-2017

Waarom alleen als je samen meer en beter bereikt? Daarom zette het Spaarne Gasthuis met een aantal fysiotherapeuten een uniek hartrevalidatienetwerk op in de regio. Door deze samenwerking kunnen patiënten snel en dichtbij huis revalideren. Zo herstellen ze sneller en krijgen ze het vertrouwen in hun lichaam weer terug.

Een van de initiatiefnemers van het netwerk is cardioloog Jon Funke Küpper. “Mensen zijn vaak onzeker na een behandeling aan het hart”, vertelt hij. “Ze hebben veel vragen zoals: wat kan ik nog, belast ik mijn hart niet te veel, wat is veilig? Een goed revalidatieprogramma kan ze daarbij helpen. Behalve de cardioloog en fysiotherapeut zijn er ook diëtisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en waar nodig psychologen of maatschappelijk werkers bij betrokken. Voor elke patiënt een programma op maat. Uit onderzoek weten we dat mensen die zo’n revalidatieprogramma volgen sneller en beter herstellen van hun ingreep. Heel erg belangrijk dus.”

Soms een ‘gevecht’

Door deze opzet is het aantal deelnemers de afgelopen jaren enorm toegenomen en hebben inmiddels duizenden patiënten gerevalideerd om de hoek. Martin van Duijn van FysioExpert aan de Boerhaavelaan in Haarlem is 1 van de fysiotherapeuten en manager van het netwerk. “Het is zo belangrijk dat mensen ‘om de hoek’ naar de revalidatie kunnen. Daardoor is de drempel laag om te beginnen. Het is onze taak om de patiënten weer fit te krijgen, maar ook om te stimuleren dat zij die fitheid houden. Wij doen onze uiterste best om hen te motiveren aan de slag te gaan en te blijven. Soms moeten we echt het ‘gevecht’ aan zodat patiënten gaan bewegen, hun medicijnen gebruiken en stoppen met roken. We zijn ons bewust van de psychologische processen die spelen en als het nodig is verwijzen we de patiënten naar andere hulpverleners in het netwerk.”

Beste werkwijze en beste voor de patiënt

De deelnemers van het netwerk komen elke 3 maanden bij elkaar voor een klinische les of nascholing. Dat is ook een moment om met elkaar te praten over hoe het proces gaat. Jon Funke Küpper: “We kijken steeds weer naar de beste werkwijzen, naar wat zich bewezen heeft in praktijk, maar ook naar de wensen van patiënten. Soms revalideren patiënten in het ziekenhuis omdat hun ziektebeeld erg complex is. Maar andere patiënten gaan naar de aangesloten fysiotherapiepraktijken. Het netwerk gaat van Lisse tot IJmuiden en van Uithoorn tot Zandvoort.”

Enthousiast

Martin van Duijn vult nog aan dat het regionale netwerk uniek voor Nederland is. “Het is echt bijzonder dat onze patiënten zo dicht bij huis terecht kunnen voor hun revalidatie. Het kan alleen doordat we het met heel enthousiaste mensen dragen. Samen halen we de schotten weg tussen de organisaties en zorgen we ervoor dat we dit voor onze patiënten mogelijk maken!”