Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Onderzoek en praktijk in één functie

Publiceerdatum

In het Spaarne Gasthuis is het sinds kort mogelijk om in de functie van verpleegkundig onderzoeker 50% als verpleegkundige - in de directe patiëntenzorg - te werken en 50% van de tijd wetenschappelijk onderzoek te doen. De zo genoemde combifunctie. Wat houdt zo’n functie in? En hoe bevalt het tot nu toe? Verpleegkundig onderzoeker Anna in de Braekt, Vera Lind (Teamleider chirurgie) en Mirella van Os (Afdelingshoofd) vertellen erover.

Anna, hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

“Eigenlijk heb ik toen ik hier kwam werken vrijwel meteen aangegeven bij leidinggevenden Vera en Mirella dat ik naast de reguliere werkzaamheden als verpleegkundige ook graag verpleegkundig onderzoek wil doen. Dat past goed bij mijn opleiding, de master Verplegingswetenschap. Er was alleen geen functie beschikbaar waarin mijn werkzaamheden pasten.”

Hoe was dat voor jullie als leidinggevenden Mirella en Vera?

Mirella: “Toen wij in april 2023 begonnen als leidinggevenden zijn we eerst aan de slag gegaan met een nieuw teamconcept voor de onze afdelingen. In dit teamconcept zitten de functies waarvan we denken dat die nodig zijn om de zorg nu en in de toekomst goed vorm te geven voor onze afdelingen. Wij hebben toen ook de combifunctie opgenomen in ons teamconcept, en vervolgens verder uitgewerkt”

Het was wel echt onbekend terrein voor Vera en Mirella als leidinggevenden. “We moesten er eerst echt induiken, seminars volgen en andere ziekenhuizen spreken die deze functie al hadden.” zegt Vera. “Dit heeft ons ook geholpen om de knelpunten te identificeren.”

Waar ben je de komende tijd mee bezig vanuit je combifunctie Anna?

“Ik ben begonnen met het inventariseren van verbetermogelijkheden voor de chirurgische artsenvisite. Daarnaast kijk ik naar het huidige preoperatieve nuchter beleid en onderzoek ik de mogelijkheden voor het implementeren van een nieuw protocol.”

Het is eigenlijk heel simpel: als je theorie en praktijk goed kan combineren en je vindt wetenschap leuk, dan ben je geschikt voor de combifunctie.

Anna in de Braekt, verpleegkundig onderzoeker Spaarne gasthuis

Wat zijn de grootste voordelen van de combifunctie?

“Ik vind het mooiste aan de functie de vertaling van wetenschap naar praktijk, richting de werkvloer” zegt Mirella. Anna verzamelt vanuit de praktijk waardevolle informatie voor haar onderzoek en maakt het mogelijk dat onderzoeksresultaten daadwerkelijk onze zorgverlening gaan veranderen. ”Anna: Wat ik als verpleegkundige in de praktijk zie gebeuren – wat niet goed gaat, of beter kan - neem ik meteen mee in het onderzoek. En ik krijg onderzoeksvragen mee van collega’s. Dat is heel leuk en maakt dat het hele team betrokken is.”.

Vera: “Je ziet dat de zorg steeds complexer wordt. Het vak van verpleegkundige is daarmee enorm gegroeid de laatste jaren. De verpleegkundige heeft nu veel meer zeggenschap, en is echt niet meer degene die alleen aan bed staat. De verpleegkundige combifunctie past binnen dit plaatje, en helpt ons ook om verpleegkundigen binnenboord te houden. We bieden ze namelijk meer carrièreperspectief.”

Mirella: “Wat ik ook mooi vind: door deze functie is er een nieuw carrièrepad mogelijk naast functies als Physician Assistant (PA) ene verpleegkundig specialist (VS)”.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de combifunctie binnen het Spaarne Gasthuis?

Anna: “Het meest uitdagende voor mij is dat de functie nog echt helemaal nieuw is binnen het ziekenhuis. Ik moet dus nog veel uitleggen over wat de functie inhoudt en wat ik ga onderzoeken. Ik ga de komende ook tijd na wie de belangrijkste mensen zijn om mee samen te werken.”

“De bekendheid van de functie inderdaad!” zegt Mirella. “Er zijn wel soortgelijke functies, maar nog niet zoals deze combifunctie. Dus het positioneren van de functie is wel een uitdaging.” Voor mij was het ook belangrijk dat ik wist dat Anna ondersteuning kon krijgen van ervaren onderzoekers die werkzaam zijn bij het WetenschapsBureau van het ziekenhuis. Voor Vera is een grote uitdaging ook heel praktisch het vertalen naar verpleegkundigen. “Wat wordt er precies verwacht van iemand met deze functie? Wat zien wij er op de werkvloer van terug? Het is een uitdaging om daar meer duidelijkheid aan te geven.”

Welke vaardigheden heb je nodig om als verpleegkundig onderzoeker in aanmerking te komen voor de combifunctie?

“Het is natuurlijk een vereiste dat je verpleegkundige bent, en dat je een wetenschappelijke master hebt gedaan.” zegt Anna. “Je moet dus ook echt wel onderzoek vaardigheden onder de knie hebben zoals methoden van onderzoek en dataverzameling, analyse van gegevens met behulp van statistiek. Daarnaast moet je snel knelpunten kunnen signaleren. Waar zit een probleem? Hoe kunnen we dat onderzoeken? En waar zitten de eventuele verbeteringen? Het is eigenlijk heel simpel: als je theorie en praktijk goed kan combineren en je vindt wetenschap leuk, dan ben je geschikt voor de combifunctie. ”

Tot slot: zouden jullie iets willen meegeven aan andere afdelingen of ziekenhuizen die deze functie willen invoeren?

Vera en Mirella: “Gewoon doen! Niet langer over nadenken, en kom bij ons langs om eens te kijken!”

Benieuwd naar werken bij het Spaarne Gasthuis? Lees verder!