Sluiten
Mijn
Spaarne
Gasthuis

Over een staaroperatie

20-2-2017
Foto Adrie de Winter

Door Adrie de Winter

Oogarts

“Tegen de achteruitgang van het gezichtsvermogen door staar kunt u geen preventieve maatregelen nemen. Een operatie is de enige oplossing.”

Jaarlijks worden er in Nederland 160.000 staaroperaties (cataractextracties) verricht. Het is de meest voorkomende ingreep in het ziekenhuis en gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving met druppels.

Wat is staar?

Staar betekent lensvertroebeling. Dit kan leiden tot vertekening van het beeld en vooral ook tot minder gezichtsscherpte. Soms wordt hierbij de lens ook dikker waardoor de brilsterkte steeds moet worden aangepast. Als oogarts zie ik veel patiënten die hier last van hebben bij het autorijden. Hinder bij tegenlicht en bij slechte weersomstandigheden zijn veelvoorkomende redenen voor een staaroperatie. Hierbij wordt de vertroebelde eigen lens verwijderd en een kunstlens geïmplanteerd.

Voorkomen kan niet, opereren wel

Tegen de achteruitgang van het gezichtsvermogen door staar kunt u geen preventieve maatregelen nemen. Een operatie is de enige oplossing. Wel kunt u zich van tevoren goed laten informeren over de behandeling. Er is immers alle tijd om tot een besluit te komen. Veel patienten melden bij binnenkomst op het spreekuur al direct: ‘Dokter, ik weet dat ik staar heb, maar ik kan me goed redden.’ In zo’n situatie wordt uiteraard geen ingreep voorgesteld, tenzij het een voorwaarde is om een andere oogheelkundige aandoening optimaal te kunnen behandelen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde vormen van glaucoom of een netvliesaandoening.

Duidelijke informatie, goed overwogen besluit

Ook wordt aangedrongen op een ingreep als het minst goede oog zo veel staar heeft dat het optimale behandelingsmoment dreigt te passeren. Als patiënt mag u duidelijke informatie verwachten zodat u samen met de oogarts een goed afgewogen besluit kunt nemen. Vraag rustig door als iets niet duidelijk is.
Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u een staaroperatie ondergaat? Hoeveel zal de gezichtsscherpte na de ingreep verbeteren en hoe snel zal dat gaan? U kunt meedenken over de gewenste brilsterkte na de ingreep.

Multifocale lenzen implanteren

Het is ook mogelijk om multifocale lenzen te laten implanteren. Zelf ben ik daar terughoudend in. Ze geven wel een zeker onafhankelijkheid van een bril of contactlenzen, maar zorgen er soms ook voor dat u minder contrast kunt zien. Een implantlens kan in principe nooit vervangen worden, het moet in een keer goed zijn.

Beide ogen opereren

Het is vaak nodig om twee ogen aan staar te opereren. De minimale tijd tussen de behandeling van het linker- en rechteroog is twee weken. Na een staarbehandeling komt nog al eens “nastaar” voor. Hierbij vertroebelt het kapsel waarin de kunstlens is vastgegroeid. Deze aandoening is tegenwoordig eenvoudig te behandelen met een laserlichtje.

Al met al kan een staaroperatie worden beschouwd als een van de meest succesvolle geneeskundige behandelingen die er bestaan.